Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
ČET.
12°C
3°C
Oceni objavo

JUAN VASLE V CERKVI SV. MOHORJA IN FORTUNATA V STOPNIKU

V soboto, 1. septembra 2012, bo ob 20. uri v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Stopniku pri Vranskem nastopil basbaritonist Juan Vasle. Predstavil se bo v okviru Vranskih poletnih večerov z argentinskimi, brazilskimi in s slovenskimi pesmimi. Na klavirju ga bo spremljal Tadej Podobnik. Vstop bo prost.

Korenine v Buenos Airesu rojenega Vasleta izhajajo iz Savinjske doline, saj je njegov oče doma v Žalcu. Pred dvaindvajsetimi leti se je Juan z družino preselil nazaj v Slovenijo. Od takrat je član ljubljanske Opere, kjer je odpel že več kot 600 predstav. Predstavil je vodilne basovske vloge, med drugim Zaharijo v operi Nabucco in Martina Krpana v operi Krpanova kobila Janija Goloba. Izvaja predvsem južnoameriške in slovenske pesmi. Izdal je pet zgoščenk: dve posvečeni slovenski narodni pesmi in po eno slovenskih samospevov dvajsetega stoletja, južnoameriških pesmi in božičnih pesmi. Koncertira po Sloveniji in v tujini.

 

Kako ste zasnovali spored sobotnega koncerta?

 

Najprej bom v argentinskem delu predstavil nostalgično pesem Vasica, moja vasica znamenitega skladatelja Carlosa Guastavina. Letos se spominjamo stote obletnice njegovega rojstva. Nadaljeval bom z dvema tangoma. Drugi z naslovom El dia que me quieras (V dnevu, ko me boš ljubila) je eden najbolj znanih na svetu. Tudi narodni ples Chacarera, ki sledi, je zelo priljubljen med Argentinci.

Drugi del bo posvečen brazilskim pesmim. Brazilija je največja južnoameriška država. Ima 200 milijonov prebivalcev (Argentina 40 milijonov). Je edina na novi celini, v kateri se ne govori špansko, ampak portugalsko. Brazilija je zadnja v Južni Ameriki ukinila suženjstvo, in sicer leta 1893. Pesem Carinhoso (Ljubezniv) znajo vsi Brazilci na pamet. Sledita pesmi, posvečeni ptici Nhapope in ptiču Azulao, in brazilska črnska duhovna Banzo.

 

Kakšen pa bo slovenski del?

 

V drugem delu prevladuje slovenska narodna pesem. Na sporedu bodo zelo znane (Goreči ogenj, Ko so fantje proti vasi šli, Gor če Izaro, Moja kosa je križavna) in manj običajne (Polžek leze v ogledi, Micka bi rada Jurka dobila). Vmes pa še hudomušni opis vloge krave na kmetih (Naša krava) in malo resnejši samospev Mar ti ne priča Štajerca Josipa Ipavca.

 

Bo koncert posvečen širšemu občinstvu?

 

Brez dvoma. Čeprav bo imel koncert nekaj klasičnega priokusa, bo spored namenjen tudi tistim ljubiteljem glasbe, ki niso blizu klasiki, imajo pa radi ljudsko izročilo Slovenije in držav onstran velike luže. V prvem delu, posvečenem argentinskim in brazilskim pesmim, bom zelo na kratko opisal pomen vsake pesmi in okoliščine, v katerih je nastala.

 

Ste bili to poletje zelo aktivni?

 

To poletje sem imel osem koncertov po Sloveniji. Predstavljal sem argentinske, brazilske in slovenske pesmi. Obenem pa sem vsak vikend na Šport TV-ju komentiral tekme brazilskega nogometnega prvenstva. Večkrat sem jo mahnil neposredno kar s koncerta v studio.

Oglejte si tudi