Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

DEČEK S TATUJEM NA SRCU – predstavitev knjige ter pogovor z avtorjem Simonom Mišićem in njegovo partnerico Suzano Štravs

Žalec, 16. marec 2017

Če hočeš povedati resnico, pusti eleganco krojaču. Tudi to bi lahko bil naslov iskreno napisane knjige Simona Mišića, s katero je odkril dolgo zamolčano resnico. V Sloveniji je 400.000  žrtev spolnih zlorab v otroštvu. Simon Mišić je eden od njih. Spolno zlorabil ga je očim, za katerega je dolgo časa mislil, da je njegov oče. Šele po petintridesetih letih, ko je njegovo življenje zaradi odvisnosti postalo nevzdržno, je povedal.

Knjigo berejo v projektu branja starejših Savinjčani beremo 2016/2017.

Posledica spolne zlorabe v otroštvu je, da vse življenje iščeš okoliščine, v katerih si lahko zlorabljen tako ali drugače. Običajno so to odvisnosti. Avtor je zapadel v odvisnost od alkohola, tablet, dela … Njegovo življenje je vijugalo med dnom in običajnim družinskim življenjem. V pogovoru, ki ga je vodila Irena Štusej, je sodelovala tudi njegova partnerica Suzana, ki ga je v odločilnem trenutku postavila pred vrata, da je zavarovala njuna otroka. To je bil sprožilni trenutek zanj, da se je odločil. Z njeno pomočjo, v njunem primeru res z brezpogojno ljubeznijo, mu je uspelo. Povedal je resnico, počistil z zamerami, zastavil nov korak. Uspelo mu je.

Ne le to. S partnerico Suzano sta svoje moči usmerila v to, da bosta Slovenijo ozavestila o posledicah spolnih zlorab v otroštvu. Na osnovnih šolah bosta otrokom že na najnižji stopnji govorila o pričakovanih odnosih med družinskimi člani, saj so povzročitelji spolnih zlorab običajno ožji družinski člani, družinski prijatelji in podobno. Predavala bosta skupinam (oba sta se usposabljala na različnih tečajih), skušala bosta poseči tudi v zakonodajno ureditev. Vsakdo pa lahko pride k njima na pogovor.

Njun kontakt:

www.vsemusikos.com

Simon Mišić: simon@vsemusikos.com

Suzana Štravs: suzana@vsemusikos.com

Tel.: 070 799 355

Oglejte si tudi