Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Božični koncert s Slovenskim oktetom

V cerkvi sv. Mihaela na Vranskem je bilo drugi januarski petek svojstveno vzdušje. Tega so s svojimi izjemno lepimi glasovi pričarali pevci Slovenskega okteta, ki so postregli z bogatim pevskim programom božičnih in novoletnih pesmi ter ob koncu s posebno poslastico na vrhu torte, z Avsenikovo pesmijo Zvezde žarijo.

Občinstvo je najprej pozdravila in na kratko predstavila program koncerta direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport  Vransko Suzana Felicijan Bratuž.  Nabito polna cerkev sv. Mihaela je zatem pozdravila glavne akterje tokratnega dogodka, Slovenski oktet , ki so svoj koncert pod vodstvom Jožeta Vidica začeli in končali  pred glavnim oltarjem, vmes pa so božične pesmi ob spremljavi orgel donele s kora. Poleg  znanih  božičnih pesmi, kot so Sveta noč, Glej zvezdice božje, Božji nam je rojen sin,  Pastirci, kam hitite …   je bila zapeta   tudi kakšna manj znana. Občinstvo je navdušeno pospremilo z gromkim aplavzom  vsako njihovo pesem, za nameček pa so si  ob zaključku, ko je zadonela Avsenikova pesem Zvezde žarijo, z bučnim aplavzom prislužili še dodatek.

Predstavnice ZKTŠ so pred tem pevce obdarile še s  savinjskim pivom Kukec, v imenu župnije  se je pevcem zahvalil  domači župnik Jože Turinek, še pred tem pa  je zahvalo organizatorjem in občinstvu izrekel vodja Slovenskega  okteta Jože Vidic. Po koncertu  so se mnogi družili s pevci in med sabo še v kulturnem domu, za kar je poskrbelo podjetje  Brglez na čelu z  Romanom Brglezom, ki je tudi tokrat poskrbel za številčno udeležbo svojih prijateljev iz Savinjske doline in od drugod na tem božično-novoletnem koncertu.      T. T.

                                                                                        

 

(Na kratko  za v okvir)

 

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. V vseh teh 65 letih  delovanja se je zamenjalo  preko 40 pevcev, ki so čutili izjemno predanost in pripadnost narodu, ki so ga nosili v imenu. V teku let je odličnost sestava vzdrževalo in usmerjalo pet umetniških vodij:  Janez Bole, dr. Valens Vodušek, Darjan Božič, Anton Nanut in dr.  Mirko Cuderman; Od leta 2008  je njihov umetniški vodja  Jože Vidic, prvak Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana. Oktet je doslej izdal šestdeset plošč, kaset in zgoščenk. V sedanji zasedbi, ki se je pomladila konec leta 2014, je združeno osem glasbenikov, od učiteljev glasbe in učiteljev petja do koncertnih in opernih pevcev – solistov. Člani so: Vladimir Čadež, Tim Ribič, Marjan Trček, Janez Triler, Darko Vidic, Janko Volčanšek , Matej Voje  in vodja Jože Videc.

 

 

 

Oglejte si tudi