Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
1°C
ČET.
12°C
2°C
Oceni objavo

KUHARSKI KROŽEK

KUHARSKI KROŽEK

Zaradi velikega zanimanja smo tudi letos pričeli s kuharskim krožkom. Nanj se je prijavilo kar 32 učencev od prvega do petega razreda. Tako smo se razdelili v dve skupini. V ponedeljek so kuhali prvo-, drugo- in tretješolci, v torek pa četrto- in petošolci. Tokrat smo se odločili peči kruh. Seveda smo morali preizkusiti nekaj na novo in tako smo kruh pekli v glinenih lončkih. Uporabili smo pirino polnozrnato moko in semena. Prvi in drugi razred je pekel le kruh in si zapisoval recept. Vsi smo imeli veliko dela. S starejšimi učenci pa smo kuhali tudi korenčkovo kremno juho. Učenci so imeli resne pomisleke glede korenčkove juhe, saj se jim ni zdelo, da bi lahko bila okusna. Ko pa smo si jo postregli in vanjo dodali še zlate kroglice, jo je zmanjkalo prej, kot bi pričakovali. Nekateri so si jo dodatno posolili tudi z gomasiem. Prav ste prebrali - gomasio. Seveda smo si ga pripravili sami. Goma je japonski izraz za sezam. Gomasio pa je preprosta mešanica praženega semena in soli, ki jo Japonci uporabljajo pri pripravi riževih ali zelenjavnih jedi ter solat. Vsako zrnce soli se prepoji s sezamovim oljem, le-to pa s svojimi sestavinami krepi živčni sistem ter nevtralizira kislost telesa oz. krvi. Morska sol spodbuja izločanje prebavnih sokov in stimulira celotni metabolizem. Sezam je bogat z lecitinom, kalcijem ter drugimi minerali, vitamini in aminokislinami. Vse to smo prebrali na svetovnem spletu. Ker smo si vse recepte tudi zapisali, vam jih ponujamo kot kuharski izziv.

KRUH

1 KG MOKE (PIRINE 7 DELOV, BELE 3 DELE)

1 KVAS (žlička sladkorja, žlička moke, topla voda za vzhajanje)

6 DCL VODE

1 ŽLICA GOMASIA

1 ŽLICA OLIVNEGA OLJA

RAZLIČNA SEMENA KOT DODATEK

Kvas smo dali vzhajati. V moko smo na eno stran sklede vsuli gomasio, na drugo pa olivno olje. Vzhajani kvas smo dodali moki, potem pa gnetli, gnetli, gnetli deset minut, da je postalo testo gladko. Vzhajalo je dobre pol ure, potem pa smo ga zopet pregnetli in pustili vzhajati še deset minut. Medtem smo glinene lončke obložili s peki papirjem. Vanje smo potem dali testo. Nekateri smo vanj zamešali tudi semena in ga pustili še tretjič vzhajati deset minut.  Iz preostalega testa smo oblikovali hlebček. V pečico smo postavili lonček z vodo in jo ogreli na 220 0C. Vanjo smo postavili lončke in po desetih minutah znižali temperaturo na 200 0C. Pekli smo še 15 minut in kruh je bil pečen. Še resnica o kruhu. Čeprav je pečen doma in je iz navadne bele moke, še vedno vsebuje sestavino, ki je ni moč kupiti v trgovini. To je ljubezen.

KORENČKOVA KREMNA  JUHA

5 DEBELIH KORENJEV

2 MAJHNA KROMPIRJA

2 CVETA CVETAČE

2 L VODE, SOL, POPER, MUŠKATNI OREŠČEK, PETERŠILJ

POL LONČKA KISLE SMETANE

Zelenjavo smo oprali, olupili in narezali na majhne koščke. Dali smo jo v vodo, posolili, poprali in kuhali dobre pol ure. Na koncu smo dodali še muškatni orešček in peteršilj. S paličnim mešalnikom smo mešali, dokler ni bila juha čisto kremna. Dodali smo še kislo smetano in juha je bila pripravljena. Pisane zlate kroglice pa so lepo okrasile krožnik.

GOMASIO

Popražili smo sol, da je posivela, potem smo spražili še sezam, da je pokal in malce porjavel. Sezam smo dali v terilnik in ga dobro strli. Zmešali smo ga s soljo in že smo ga uporabili v juhi. Lahko se ga uporabi v vseh jedeh. Posebej je okusen pri pečenem mesu, krompirju in v solati.

Če smo spodbudili koga in bo poskusil napraviti kaj, kar smo zapisali, mu želimo DOBER TEK.

Oglejte si tudi