Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

GRADOVI IN GRAŠČINE

Podgrad
Malo je občin na Slovenskem, ki se lahko pohvalijo s tako bogato zgoščenostjo grajskih stavb velike vrednosti na tako majhnem prostoru in govorijo o bogati zgodovini in moči takratne gosposke. Odločil sem se, da iz ohranjenih zgodovinskih virov in dogodkov predstavim zgodovino delovanja naše starejše generacije. Ker mi je najbolj pri srcu grad PODGRAD, bo prvi na vrsti. Nameravam pa aktivnosti naše starejše generacije, povezane z njim, opisati v dveh sestavkih.

Dvorec oziroma grad Podgrad (Burgstal) leži ob izviru Podgrajščice pod strmo skalno steno, na kateri stoji sedanja cerkvica Tabor s svojim starinskim obzidjem. Predhodnik tega gradu je morda posredno omenjen že davnega leta 1257 (Villa Purch), prvič neposredno pa leta 1339 kot Hoffe ze Purch pey Vrench. Dvor je omenjen še leta 1426 kot Curija zu Podgor, pet let pozneje pa kot Hoff Podgradt.

Sprva ga je imel gornjegrajski fevdnik Rudolf Vaisst, od leta 1376 Rudlajn Vaisst, nato do leta 1432 Eberhard Pawer z Iga, za njim Mihael Weltz, Andrej Freisteiner (1483) in svak ljubljanskega škofa Friderik von Rechberg (1534). V 17. stoletju je bil Podgrad last grofov Schrottenbachov (do leta 1652, leta 1635 so ga oplenili uporni kmetje), nato Johanna Karla Sandbaerja pl. Samburga, od leta 1681 njegove hčerke baronice Suzane Apfaltrer, leta 1726 ga je dedovala njena hčerka Marija Strassberg, leta 1737 pa J. L. pl. Hohenwart. Od leta 1781 do 1846, ko je Podgrad kupil baron Nepomuk Gustav Wittenbach, se je zvrstilo več lastnikov (leta 1781 ga je kupila Maksimiljana pl. Rozenberg, 1792 Peter Hilebrand in za njim Jože Perše, 1801 Cecilija Talničar, 1827 Marija in sin Anton Vincenc Perko). Leta 1916 je baron Ludwik Wittenbach prodal dvorec Petru Majdiču iz Celja, zadnja lastnica pa je bila njegova hčerka dr. Robičeva. Leta 1941 so Podgrad zaplenili Nemci, po koncu druge svetovne vojne pa je z nacionalizacijo graščino prevzelo takratno ministrstvo za industrijo. Vanjo so namestili osirotele otroke iz Bosne, ki so izgubili starše med vojno in obiskovali osnovno šolo na Vranskem. Po odhodu  teh pa so se v Podgrad naselili stanovalci. Podgrad je začel vidno propadati, saj se v njegovo vzdrževanje ni ničesar vlagalo. Puščati je začela streha, podirali so se stropi. Stanovalci so iskali boljše namestitve. V tem času je Podgrad prevzelo Turistično društvo Vransko. Odločitev za prevzem ni bila graščina, temveč vrt s stoletno lipo in z mogočnimi platanami,  ki so v poletnih mesecih ustvarjale čudovit vrtni ambient. V ta dotlej zanemarjen prostor se je vložilo ogromno prostovoljnega dela, s to aktivnostjo je počasi prostor dobival sloves najlepšega prostora za vrtne prireditve v naši dolini. Z vsako prireditvijo smo dokupili stole in mize ter ustvarili pogoje za prireditve, ki so lahko obvladovale tudi preko 1000 obiskovalcev.

Starejši se še spominjajo velikih prireditev, na katere smo privabili na tisoče tekmovalcev in obiskovalcev. Če omenim samo nekatere prireditve, kot so: kmečke igre, na katerih je v državnem merilu tekmovalo tudi do 40 občin, ob sobotah pred kmečkimi igrami večer kmečke kulinarike, morda se še kdo spomni simpatične prireditve na vranskem bazenu Kdor išče, ta najde, velike prireditve kmečka tombola, na kateri je bilo preko

10 000 obiskovalcev. Mnogim ni poznano, da smo bili prvi organizatorji tekmovanja harmonikarjev, na katerem je sodeloval tudi legendarni Lojze Slak.

Cvetlična noč, krčmarska noč, festival evergrinov (slednje je štiri leta prenašal 1. program slovenske televizije), kjer so nastopali najboljši slovenski ansambli z legendami slovenske estrade. Te programe smo snovali skupaj z dirigenti, kot so Bojan Adamič, Mojmir Sepe, Jure Robežnik, dr. Urban Koder in drugi. Še bi lahko našteval, vendar bi to verjetno trajalo predolgo. Ker imam ogromno slikovnega gradiva, bom to dogajanje opisal v dveh naslednjih sestavkih. V teh sestavkih in slikah boste videli generacijo, ki ni poznala drugega kot prostovoljno delo in željo, da nam prireditve na Vranskem uspejo. PA SO NAM!                                    

                                                                                                                                                                           Vlado Rančigaj

 

 

Oglejte si tudi