Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

IZMENJAVA TOKRAT Z ROMUNI

                            

V letošnjem šolskem letu je OŠ Vransko-Tabor znova kandidirala za pridobitev  sredstev iz fundacije ACES. S projektom Smej se z menoj, ne meni, smo bili tokrat uspešni že tretjič zapored. V šoli smo uvedli tutorstvo. Starejši učenci skrbijo za mlajše, predvsem za nemotene odhode na šolski prevoz.  Za izmenjavo  smo se dogovorili z Osnovno šolo iz mesta Buzau v Romuniji.

Projektno delo zahteva precej aktivnosti. Že v septembru se je naš učenec Matevž Križnik podal v Bukarešto na uvodni sestanek, kjer so podali smernice za delo in omogočili spoznavanje vseh ACES-koordinatorjev in učencev iz vse Evrope.

V novembru smo izvedli mednarodno izmenjavo. K nam je prišlo šest učencev in trije učitelji šole iz Buzaua. Pričakali smo jih v Ljubljani in skupaj odšli najprej na delovno kosilo, kjer so se učenci takoj dobro spoznali, saj so ugotavljali skupne interese v glasbi, filmih in hobijih. Sledil je ogled Ljubljane, najprej gradu, potem pa mestnega jedra. Očarani so bili nad Plečnikovo tržnico, Mesarskim mostom, Tromostovjem in Prešernovim spomenikom, pred katerim so jim naši učenci deklamirali Povodnega moža. Seveda so poskrbeli tudi za kratek prevod. Zvečer pa so nas že pričakali starši in v svoje družine prijazno sprejeli nove člane.

Ves teden so na obeh šolah potekale aktivnosti.  Romunski učenci so med drugim pripravili kratke predstavitve o sebi, svoji šoli in Romuniji. Priključili so se tudi pouku in ugotavljali razlike in podobnosti našega ter njihovega pouka, znanja in odnosa do šole. V popoldanskem času so potekale delavnice v okviru projekta. Nastala sta dva velika plakata, naučili smo se zaplesati ACES-ples, urejali smo spletno stran projekta in tako krepili prijateljstvo. V sredo smo imeli ogled Vranskega, kjer nam je tudi tokrat Zavod za kulturo, turizem in šport prijazno odprl Schwentnerjevo hišo. Najbolj pa smo zopet navdušili s cerkvenimi orglami, na katere je zaigrala naša učiteljica Polona Miklavc.  V domu starejših so tudi tokrat poskrbeli za lep sprejem in s stanovalci so učenci imeli skupno delavnico. Prebiranje fižola je vse navdušilo in komaj ga je bilo dovolj. Za učence pa so pripravili tudi majhna darilca. V večernem času so v družinah poskrbeli za prijetno druženje. Učence so starši peljali v Celje, kjer so nekateri kegljali, drugi odšli v kino ali pa po manjših nakupih.

V ponedeljek zvečer je romunske učitelje skupaj s sodelujočimi učitelji naše šole sprejel župan Franc Sušnik, ki je sogovornike navdušil predvsem z znanjem francoščine in seveda s svojo odprtostjo in komunikativnostjo. Gostje so bili izjemno presenečeni nad tako dobrim sodelovanjem šole in občine.

Zaključni večer je prišel kar prehitro. V šoli so za nas poskrbeli z lahko pogostitvijo, podelili smo certifikate o mednarodni mobilnosti, učenci pa so staršem predstavili svoje delo. Za lep zaključek je poskrbelo Folklorno društvo z Vranskega, ki se je predstavilo z venčkom ljudskih plesov. Učenci in učitelji iz Romunije so bili tako navdušeni, da so želeli plese tudi preizkusiti in potem smo skupaj zaplesali Ob bistrem potoku je mlin ter polko.

Poslovili smo se z novimi izkušnjami, znanjem in lepimi spomini, seveda ni manjkalo tudi nekaj solz v očeh, saj so nastala nova prijateljstva in komaj čakamo, da tudi mi obiščemo Romunijo. Obisk bomo predvidoma vrnili v februarju 2014. Dotlej pa naš čaka še kar nekaj projektnih aktivnosti ter trdega dela.

Oglejte si tudi