Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

OBČNI ZBOR DRUŠTVA REJCEV DROBNICE CEKIN

V soboto, 11. februarja, so se člani društva Cekin v velikem številu zbrali na občnem zboru, kjer so proslavili tudi dvajseto obletnico delovanja društva.

Pred pričetkom občnega zbora je Marjeta Ženko predstavila ukrep Dobrobit živali   paša drobnice, v katerega se bodo lahko vključili rejci, ki imajo vsaj 2 GVŽ drobnice in bodo imeli živali na paši najmanj 210 dni med 15. 3. in 30. 11. 2017. Za podaljšano pašo prejmejo 27,60 evra/GVŽ.

Predsednik Miran Zmrzlak je podal pregled dela v minulem letu. Društvo je bilo zelo aktivno, saj so se njegovi člani udeležili številnih prireditev po vsej Sloveniji, kjer so predstavili svoje proizvode iz mleka in mesa drobnice in tako pripomogli k promociji panoge. Temu je še posebej namenjeno vsakoletno sodelovanje na pašnem pikniku na Rogli, kjer poleg razstave ovc in koz člani društva pripravijo degustacijo jagnjetine in kozličevine ter prodajo mesnih in mlečnih izdelkov, kož in drugih proizvodov.

Poslanstvo društva je tudi izobraževanje rejcev. Temu je bil namenjen Dan rejcev drobnice v Taboru, kjer so se rejci lahko poučili o pomoči pri porodih, kako pripraviti jagnjetino in kozlička za potrošnika, kot primer dobre prakse pa se je predstavila ekološka kmetija Mastnak. Na tečaju priprave jagnjetine in kozličevine za potrošnika so udeleženci dobili še več znanja s tega področja.

Tudi enodnevna in dvodnevna ekskurzija sta namenjeni izobraževanju rejcev in seveda tudi spoznavanju in druženju, saj prijetno združimo s koristnim.

V tekočem letu so si člani društva prav tako zastavili obsežen program, ki ga bodo izvedli tudi s povezovanjem v Zvezo društev rejcev drobnice Slovenije in v sodelovanju s  sosednjimi društvi.

Prisotne je nagovoril predsednik ZDRDS Roman Savšek ter jih seznanil z delom Zveze v preteklem letu in z nalogami, ki so si jih zadali v tem letu.

Občni zbor je bil letos namenjen praznovanju 20-letnice delovanja društva. Spomnili so se ustanovitvenega sestanka in vseh pobudnikov, med njimi je bila tudi urednica revije Drobnica Marjana Cvirn, ki je zbranim predstavila svoje spomine na ta dogodek. Nekateri od ustanovnih članov so še vedno aktivni v društvu, pridružilo se jih je tudi nekaj, ki so rejo sicer opustili, ohranili pa so lepe spomine na skupno delo.

Upravni odbor društva je podelil priznanja tistim članom, ki so v minulih letih največ prispevali k uspešnemu delu. Priznanja v zahvalo za strokovno pomoč so podelili tudi članom strokovne skupine.

Društvo se je iz ustanovnih 33 članov povečalo na sedanjih 251, bilo pa jih je že preko 300. To kaže, da je reja drobnice na področju, ki ga pokriva, pomembna panoga. Rejci se zavedajo, da je za uspešno delo potrebno povezovanje, izobraževanje in skupen nastop pri promociji.

Vsi si želimo, da bi društvo tudi v bodoče združevalo rejce drobnice in jim nudilo oporo pri pridobivanju znanja in prodaji. Vsako leto se društvu pridružijo novi člani, predvsem od mladih pa pričakujemo nove ideje in elan za prihodnjih 20 let.
Tudi občini Vransko se zahvaljujemo za podporo pri delovanju društva.

Zapisala: Marjeta Ženko
Foto: Rafko Novak

 

Oglejte si tudi