Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 06.12.2016

jasno
Ponoči bo delno jasno, na jugu pa bo še zmerno do pretežno oblačno.
-5°C | 9°C
sreda, 07.12.2016
-3°C | 6°C
četrtek, 08.12.2016
-5°C | 11°C
petek, 09.12.2016
-7°C | 11°C
sobota, 10.12.2016
-7°C | 8°C
Opozorila
Ponedeljek, 5.12.2016 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
-5°C
9°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Mlekomat odslej tudi na Vranskem


KMETIJSTVO

| |
06.04.2012      8:36
1
A A

Mlekomat odslej tudi na Vranskem


V centru trga Vransko, pod kostanji, je odslej postavljen mlekomat kmetije Jerman iz Zahomc


Mlekomat se nahaja pod kostanji, v centru trga Vransko
Mlekomat se nahaja pod kostanji, v centru trga Vransko
Deli:

Mlekomat je sodoben stroj, ki omogoča vsakomur, da pride do svežega, presnega mleka. Po Evropi in posebej v Italiji je takih naprav že veliko.

 

S časom bo mlekomat v vsakem večjem kraju tudi v Sloveniji. Zanj skrbi lokalni pridelovalec mleka, ki je seveda odgovoren, da skrbno vzdržuje in ustrezno zalaga napravo. Mleko se hrani na  4°C  in je dnevno na razpolago: presno, sveže, analizirano in preverjeno.

 

 

Nekaj odgovorov na pogosta vprašanja:

 

Kakšno je mleko v mlekomatu? V mlekomatu se prodaja presno, surovo, sveže mleko. Ni kakorkoli obdelano niti toplotno. Hrani se pri 4°C.

 

Koliko časa traja? Če ga hranimo pri 4°C traja tri dni. Takoj po prevzemu lahko pijemo surovo, ostalo pa prekuhamo.

 

Kako prevzamemo mleko? Lahko s svojo steklenico ali pa jo kupimo na avtomatu za steklenice, kjer dobimo steklenico iz posebne plastike ali pa iz stekla. Seveda jo moramo sami zapreti.

 

Ponovno poljnenje! Ko je steklenica polna jo zapremo, prevzamemo in zapremo vrata mlekomata, da se prostor polnjenja razkuži.
Postopek nato lahko ponovimo.

 

Cena mleka? Liter mleka stane na mlekomatu 0,80 eura.

 

Mlekomati po Sloveniji Po vsej Sloveniji se postavljajo vedno novi mlekomati.

 

Zakaj toliko mlekomatov? Ker je tržna odkupna cena mleka prenizka. Da se ljudem ponudi presno, sveže, mleko, ki je odlična in tudi zdravilna hrana.





0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vransko!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 1 komentarjev
Roža Ciglar
Roža Ciglar Se strinjam0 Se ne strinjam0
Odlično, končno do zdravega mleka!
Mleko si lahko sami po svoji želji obdelate. Ali skuhate ali ne, ali naredite iz njega jogurt ali kefir ali ga skisate ali naredite skuto.
Trgovinsko mleko (kakor tudi drugi izdelki) je zdravju škodljivo, je homogenizirano, pasterizirano ali celo sterilizirano. Pri homogenizaciji razbijejo naravne kapljice olja - maščobe v mikroskopsko majhne, ki nato reagirajo z kazeinom v mleku. Kar je nenaravno in škodljivo. Če bi bilo dobro, bi tako mleko naredila že krava za svojega teleta! Nekateri otroci imajo zaradi takega homogeniziranega mleka povišan holesterol. Ko prenehajo z uporabo homogeniziranega mleka, se holesterol normalizira.
S pasterizacijo mleka pa se uničijo dragoceni encimi, ki pomagajo ustrezno presnoviti mleko in so za človeka in žival izredno dragoceni. Sterilizacija homogeniziranega mleka (v trajnih tetrapakih - 3 mesece) pa uniči še vrsto drugih snovi. Takšno trajno mleko ne marajo niti mlečnokislinske bakterije, tako mleko šele po dolgem času napadejo popolnoma druge bakterije, tako mleko se dejansko pokvari in je zdravju škodljivo.
Roža

11.04.2012 ob 10:28:43 Odgovor Prekliči
1 komentarjev
Stran