Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Gradnja prenosnega plinovoda M2/1 v polnem teku

Navkljub neprijaznim vremenskim razmeram, ki smo jim bili še do nedavna priča, lahko v naši občini že nekaj časa spremljamo izgradnjo prenosnega plinovoda M2/1, ki bo v dolžini približno 65 km potekal od Rogaške Slatine do Trojan. Namen izgradnje je povečanje transportnih kapacitet, zanesljivosti in varnosti preskrbe z zemeljskim plinom v celotnem slovenskem plinovodnem sistemu.

 

Prenosni plinovod M2/1 bo tako služil kot dopolnilo že zgrajenega plinovoda M2, ki je eden glavnih elementov slovenskega magistralnega plinovodnega sistema, saj povezuje plinovoda M1 in M3, ki služita za prenos zemeljskega plina do središč porabe in za tranzit preko Slovenije. Odmik plinovoda M2/1 od obstoječega plinovoda je praviloma minimalno 5-8 m, na nekaterih odsekih pa poteka po novi trasi. Cev prenosnega plinovoda M2/1 je večjega premera in ima višje tlačne karakteristike kot obstoječa cev plinovoda M2, ki obratuje s tlakom 50 barov, ob nazivnem premeru cevi 400 mm;  premer cevi plinovoda M2/1 je DN 800 mm, predviden delovni tlak pa 70 barov. 

 

Plinovod gradi konzorcij družb, ki ga vodi IMP d. d. iz Ljubljane, dela na trasi pa izvajajo s strani konzorcija imenovani podizvajalci. Po končani izgradnji je izvajalec del dolžan zemljišča povrniti v prvotno stanje.

Oglejte si tudi