Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Zaključen projekt kanalizacije

V občinah Polzela, Braslovče in Vransko so uspešno zaključili projekt »Odvajanje komunalnih odpadnih voda v Spodnji Savinjski dolini – II. faza«. Zgrajenih je bilo 7.649 metrov novega kanalizacijskega omrežja.
 

Novo kanalizacijsko omrežje so v sredo uradno predali namenu v Ločici ob Savinji, kjer so investicijo predstavili vsi trije župani sodelujočih občin. Najprej polzelski župan Jože Kužnik,  Občina Polzela je bila namreč nosilka projekta.

Spodnjesavinjske občine se za gradnjo kanalizacije tako kot pri mnogih drugih projektih povezujejo in skupno nastopajo na razpisih za sofinanciranje. Na osmem javnem pozivu so pridobile sofinanciranje za projekt Odvajanje komunalnih odpadnih voda v Spodnji Savinjski dolini, II. faza, katerega nosilka je bila Občina Polzela in ki je bil razdeljen na tri sklope. V Občini Braslovče so v okviru druge do sedme faze zgradili kanalizacijo Male Braslovče-Preserje, v Občini Polzela kanalizacijo Polzela in Ločica ob Savinji, v Občini Vransko pa drugo fazo kanalizacije Stopnik. Novozgrajena kanalizacija v občinah Braslovče in Polzela je priključena na osrednjo čistilno napravo v Kasazah, v Stopniku pa na malo čistilno napravo v Prekopi.

Skupaj je bilo v okviru projekta zgrajenih 7.649 m kanalizacije, ki bo omogočala okrog 220 hišnih priključkov v 4 naseljih, na novo pa se bo v sistem čiščenja odpadnih voda lahko vključilo okrog 700 oseb.

Le malo manj kot 2 milijona evrov vredna investicija brez DDV je nadaljevanje regijskega projekta »Celostno urejanje odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda in varovanje vodnih virov na povodju Savinje«. Po sklepu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 1.371.025,28 evrov, kar je dobrih 70 % celotne investicije brez DDV. Ker pa so bile na podlagi izvedenih javnih naročil dosežene nižje pogodbene vrednosti, kot so bile ocenjene v vlogi, znaša končna vrednost projekta 1.807.0314 evrov brez DDV.

Izvajalci, ki so bili izbrani v skladu z Zakonom o javnem naročanju, so bili: za gradbena dela Plima, d. o. o., za izdelavo investicijske dokumentacije RC INŽENIRINGI, d. o. o., za pripravo razpisne dokumentacije SIB, d. o. o., za nadzor nad gradbenimi deli PARITET, d. o. o., za vodenje in koordinacijo projekta pa Razvojna agencija Savinja Žalec.

Tudi s to investicijo občine skupaj z Javnim komunalnim podjetjem Žalec, ki v Spodnji Savinjski dolini upravlja s komunalno infrastrukturo, skušajo ohranjati naravne vire in ekosisteme, izboljšati kakovost podzemnih voda kot vira pitne vode ter zmanjšati negativne vplive na okolje oz. varovati okolja pred škodljivimi vplivi odvajanja odpadnih voda, ob tem pa tudi zagotoviti pogoje za gospodarski in turistični razvoj regije ter doseganje ciljev regionalnega razvojnega programa.

 Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007-2013, za obdobje 2013-2015, razvojne prioritete "Razvoj regij", prednostne usmeritve "Regionalni razvojni programi".

Ob uradni predaji nove kanalizacije v Ločici ob Savinji je zapela domača vokalna skupina Eros, novo pridobitev pa je blagoslovil polzelski župnik Jože Kovačec. Trak so prerezali župani Jože Kužnik, Branimir Strojanšek in Franc Sušnik ter v imenu izvajalcev Boris Sirše.

                                                                                               T.T.

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi