Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Temelji gibanja brez bolečin in kroničnih poškodb

Brezplačne delavnice na temo pravilnega gibanja v izogib bolečinam in kroničnim poškodbam v hrbtenici, učenje pravilne aktivacije mišic medeničnega dna in stabilizatorjev medenice ter gibanja pri vsakodnevnih opravilih.

Sklop treh dvournih delavnic je namenjen tako tistim, ki že imate bolečine v hrbtu ali drugih sklepih, in tistim, ki se zavedate, da lahko s pravilnim gibanjem preprečite takšne težave. Čeprav je gibanje nekaj povsem naravnega, zaradi pretežno sedečega položaja izgubljamo občutek za telo in določene mišice se krajšajo, druge postajajo vse preveč raztegnjene, najbolj pomembne mišice, stabilizatorji, pa so šibke.

 

Zakaj bi se udeležili delavnic? Ker je bolečina v spodnjem delu hrbta drugi najpogostejši razlog za operativno zdravljenje in peti za hospitalizacijo, težave s hrbtenico in inkontinenco pa imajo danes že najstnice. Kar 80 odstotkov vseh težav je povezanih z mišicami in posledično s slabo držo ali napačnim gibanjem, kar pomeni, da je zelo velik del v naši moči, da to odpravimo. Dokazano je, da se ljudem leta po operaciji znova pojavijo težave, medtem ko pri tistih, ki so samo izboljšali svoj način gibanja, poškodba ne napreduje, pri mnogih se stanje celo izboljša.

 

1. delavnica: Moja hrbtenica in telesna drža

V sklopu delavnice se bomo spoznali s kineziološkimi vidiki obremenitve hrbtenice. Pogledali bomo, kaj se dogaja s hrbtenico med gibanjem, in ugotavljali, kako pride do slabe drže, kje so vzroki za našo držo in kako ta vpliva na delovanje drugih funkcij v telesu. V drugem delu bomo s testi ugotavljali, kaj je šibka točka posameznega udeleženca, kje smo preveč zakrčeni ali preveč raztegnjeni, katere mišice so šibke in katere mišice so skrajšane. Vsak udeleženec bo naredil gibalne teste in dobil konkretna navodila, kako lahko svojo držo izboljša.

Kdaj in kje: četrtek, 7. 4. 2016, ob 17:30, Kulturni dom Vojnik (mala dvorana zgoraj)

 

2. delavnica: Aktivirajmo mišice medeničnega dna in stabilizatorje hrbtenice

Poznamo mišice medeničnega dna, trebušne stene in male mišice, ki so najpomembnejše za stabilizacijo naše hrbtenice? Jih znamo aktivirati? Kar 90 odstotkov populacije napačno aktivira mišice medeničnega dna, posledično imajo težave z uhajanjem urina. Za varnost hrbtenice je poleg mišic medeničnega dna temeljna aktivacija tudi globokih mišic trebušne stene in stabilizatorjev hrbtenice. Ravno te mišice skrbijo, da je gibanje skozi dan varno in brez bolečin. Vse tri skupine mišic sestavljajo naš center, zato jih moramo znati aktivirati. V uvodu bomo spoznali te mišice, njihov pomen in nato se bomo z vajo ter različnimi tehnikami učili aktivacije in nadzorovanja učinkovitosti krčenja z različnimi samokontrolnimi testi. Delavnica je primerna tudi za nosečnice.

Kdaj in kje: četrtek, 21. 4. 2016, ob 17:30, Kulturni dom Vojnik (mala dvorana zgoraj)

 

3. delavnica: Gibanje pri dnevnih opravilih brez bolečin

Zadnja delavnica, ki je nadgradnja prejšnjih, bo povsem praktična. Učili se bomo pravilnega prehajanja med položaji v izogib bolečinam v hrbtu ali drugih sklepih. Prav tako se bomo učili gibanja pri dnevnih opravilih, kako se postaviti in prenašati težo. Bolečine v hrbtu so v večini posledica dolgotrajnega nepravilnega gibanja, kar pomeni, da k temu prispevamo vsak dan. Zato moramo biti dnevno pozorni, da na račun naše hrbtenice naložimo več plusov kot minusov.


Kdaj in kje: četrtek, 5. 5. 2016, ob 17:30, Kulturni dom Vojnik (mala dvorana zgoraj)

Delavnice bo vodila Jasna Žerjav, ki zaključuje magistrski študij kineziologije. Jasna je večletna voditeljica skupinskih vadb in pilatesa, ki se redno udeležuje delavnic in tečajev na temo preventive in kako z gibanjem izboljšati kakovost življenja. Poseben poudarek daje tudi izobraževanju o gibanju za različne ciljne skupine, ki so tako ali drugače omejene (nosečnice, osebe z raznimi degenerativnimi obolenji, po rehabilitaciji itd.). Deluje v manjših skupinah in na način individualnega pristopa, kakor bodo potekale tudi delavnice. Primerno za vse starosti.

 

Delavnice bodo potekale v okviru dejavnosti Športnega društva Pika in so brezplačne. Vsaka delavnica traja 2 uri. Zaradi individualnega pristopa je število mest omejeno, zato so obvezne prijave na 040 236 061 (Jasna) ali fitpika@yahoo.com.

 

Tekst: Jasna Žerjav

Foto: Miha Peroša

Oglejte si tudi