Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Pomen preprečevanja rotavirusnih okužb

Z rotavirusi se najpogosteje okužijo dojenčki in majhni otroci. OTROCI S PREBAVNIMI TEŽAVAMI MORAJO OSTATI DOMA Širjenje rotavirusov preprečujemo s higienskimi ukrepi in cepljenjem

V ambulanti Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje so opozorili na pomen preprečevanja rotavirusnih okužb. Te se najpogosteje pojavljajo v zimskem času in povzročajo prebavne težave z drisko in bruhanjem pri majhnih otrocih. Velikokrat otroci zaradi rotaviroze potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Kadar otroci zbolijo, je zelo pomembno nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov. Za rotaviruse je značilno, da se hitro širijo in zato lahko povzročajo izbruhe v vrtcih, šolah, domovih za ostarele in drugih ustanovah. Kadar zboli eden od družinskih članov, se virusi pogosto prenesejo na ostale v družini. Otroci, ki imajo drisko ali bruhajo, morajo ostati doma in ne smejo v vrtec ali šolo. Ko prebavne težave minejo, otroci rotavirus še nekaj dni izločajo v blatu, zato je zelo pomembno, da si po uporabi stranišča temeljito umijejo roke. Širjenje rotavirusov preprečujemo s preventivnimi higienskimi ukrepi in preventivnim cepljenjem dojenčkov. V letu 2016 so v celjski regiji zabeležili 171 primerov rotaviroz, v letu poprej 184.

»Rotavirusi povzročajo drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino. Posebnega zdravljenja pri rotavirusnih okužbah ni. Najpomembneje je nadomeščati tekočino in izgubljene elektrolite. Otroci in odrasli lahko pijejo kakršno koli tekočino, odsvetujemo le močno gazirane pijače, ker povzročajo napetost v trebuhu. Otrok mora piti velikokrat, vendar po malem, po nekaj žlic ali požirkov, kolikor prenese. Posebna dieta ni potrebna, otrok naj je hrano, ki jo želi. Z dojenjem je smiselno v času otrokove bolezni vztrajati in nadaljevati, otroka dojiti še večkrat kot običajno. Ker drisko in bruhanje povzroča virus, jemanje antibiotikov na potek bolezni ne vpliva. Tudi zdravljenje z živalskim ogljem ali kakšnimi drugimi preparati ni smiselno. Zelo pomembno je, da s higienskimi ukrepi poskušamo preprečiti širjenje virusa, kar pa je zlasti v kolektivih težko, ker je virus močno kužen. Posebno pozornost je potrebno nameniti pogostemu in pravilnemu umivanju rok. Če pride do bruhanja, je potrebno izbruhanino čim prej očistiti, čistilne krpe zapreti v vrečke, da ne pride do širjenja in jih, če nam to razmere dopuščajo, vreči v smeti. Onesnaženo posteljnino, oblačila na hitro speremo pod tekočo vodo in operemo v pralnem stroju pri visokih temperaturah. Prostor je potrebno dobro mokro očistiti z vročo vodo in detergentom ter dobro prezračiti. Rotavirus se hitro širi tudi med družinskimi člani, zato v domačem okolju veljajo enaki preventivni ukrepi za omejevanje širjenja okužbe kot v kolektivih,« je povedala prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije, predstojnica Območne enote Celje na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Najbolj dovzetni za okužbo so otroci do dveh let. Večina majhnih otrok je zaradi rotavirusnega gastroenteritisa na zdravljenju v bolnišnici, saj lahko zaradi bruhanja, driske in povišane telesne temperature hitro pride do izsušitve, ki otroka življenjsko ogroža. Rotavirusna okužba se zlahka prenaša z osebe na osebo na več načinov, a največkrat z neposrednim stikom, ko se virusi z okužene osebe preko rok zanesejo v usta druge osebe (fekalno oralni prenos). Okužba se zlahka prenaša tudi posredno z onesnaženih površin, ko se osebe dotikajo okuženih predmetov, površin, igrač in se rotavirusi nato preko rok zanesejo v usta. Možen je tudi aerogeni prenos (po zraku), ko se rotavirusi iz fekalnih iztrebkov ali izbruhanine sprostijo v zrak in pride do vdihavanja okuženega zraka. Inkubacijska doba (čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov) traja najpogosteje do tri dni. Po preboleli bolezni se virusi v visokih koncentracijah izločajo z blatom od nekaj dni do 14 dni, lahko tudi dlje. Zato so ves čas izločanja sicer na videz zdravi otroci (prebolevniki) kužni za okolico.

 

»Proti okužbi z rotavirusi lahko majhne otroke učinkovito zaščitimo tudi s cepljenjem,« svetuje prim. dr. Alenka Trop Skaza. »V Sloveniji sta za otroke na voljo dve cepivi proti rotavirusnim okužbam, ki z dvema oziroma s tremi odmerki zavarujeta pred rotavirusno okužbo. Cepivo je v obliki raztopine, ki jo otrok dobi v usta s posebnim aplikatorjem. Prvi odmerek cepiva lahko prejme dojenček, starejši od šest tednov, cepljenje pa je priporočljivo zaključiti do starosti 26 oziroma 32 tednov.« Raziskave so pokazale, da cepljenje prepreči več kot 80 odstotkov vseh okužb z rotavirusi in več kot 90 odstotkov resnih okužb, povzročenih z rotavirusi.

 

***

 

Dodatne informacije:

Prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije, predstojnica Območne enote Celje, Nacionalni inštitut za javno zdravje

T: 03 42 51 120, E: alenka.skaza@nijz.si

 

 

Služba za komuniciranje, Nacionalni inštitut za javno zdravje

Trubarjeva 2, SI-1000 Ljubljana

Telefon: 01 2441 494, 01 2441 572

pr@nijz.si. www.nijz.si

Podatkovni portal NIJZ

Oglejte si tudi