Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Bolezen venskega popuščanja

Kronično vensko popuščanje je klinično opredeljeno kot sklop simptomov in znakov, ki nastanejo zaradi povečanega tlaka v povrhnjih in/ali globokih venah spodnjih udov. Povečan tlak v venah nastane zaradi nepravilnega delovanja venskih zaklopk, ki niso sposobne preprečevati obratnega toka krvi v venah, zato kri nezadostno odteka iz spodnjih udov in se tam kopiči. To povzroči okvaro venske stene in venskih zaklopk, zaradi česar se vene čezmerno raztegujejo in vijugajo. Razvijejo se simptomi, kot so srbenje, pekoča bolečina, občutek toplote na koži, občutek težkih nog, utrujenost nog, krči, nemirne noge. Na koži se pojavijo znaki, kot so metličaste vene, mrežaste vene ali krčne žile (varice), otekline ter kožne spremembe, na primer temnejša obarvanost in venska razjeda.

 

Krčne žile so modrikaste, nabrekle, zvijugane ali zasukane površinske vene, ki so pri ženskah pogostejše kot pri moških. Motnja je velikokrat dedna. Najbolj pogoste so krčne žile na nogah, predvsem na zadnji strani meč in notranji strani nog. Nekateri ljudje nimajo nobenih težav, drugi čutijo bolečine v prizadetem predelu. Čeprav smo h krčnim žilam nagnjeni, smo za nastanek krčnih žil krivi tudi sami. Nastanejo lahko, če se premalo gibamo, dolgo sedimo ali stojimo, se nepravilno prehranjujemo, imamo čezmerno telesno maso ali nosimo neprimerno obutev. K nastanku krčnih žil pa lahko pripomorejo tudi hormonske spremembe in nosečnost, kjer se pogosto pojavijo zaradi hormonskih sprememb in pritiska ploda na vene v medenici.

 

Ob pojavu krčnih žil lahko s spremembo načina življenja vplivamo na kakovost življenja in težave omilimo. Priporočamo kratke hoje večkrat na dan in gibanje s stopali, predvsem na potovanjih, hlajenje nog v hladnih kopelih in masažo nog od stopal proti stegnom. Treba se je izogibati toploti (sončenju, vročim kopelim, savnam ipd.) in nošenju preozkih oblačil.

 

V lekarni vam lahko priporočamo pripravke za krepitev žilnih sten žil, kozmetične izdelke za nego nog ter nošenje preventivnih kompresijskih nogavic, kar prepreči zastajanje krvi, otekanje nog, zmanjša bolečino in nudi mikromasažo nog. Za krepitev žilne stene je na trgu zdravilo Detralex, ki vpliva na izboljšanje tonusa ven, zmanjša edeme ter deluje protivnetno. Vsebuje flavonoide – antioksidante, zdravljenje z njim pa se svetuje več mesecev ali celo let. Na boljši tonus žil, zmanjšanje krhkosti žilne stene in zmanjšanje otekanja delujejo tudi pripravki, ki vsebujejo izvleček iz semen divjega kostanja. Ti pripravki so na voljo v obliki tablet ali gela, ki ga ne vtiramo v kožo, temveč ga nanašamo od gležnja proti kolenom in pustimo, da se posuši. Blagodejno na žile delujejo tudi mazila, ki vsebujejo heparin (Lioton, Hepan), ter pripravki, ki vsebujejo izvleček ajde.

 

Pri krčnih žilah je treba veliko pozornosti nameniti negi kože nog. Ta se ne sme izsušiti, zato je priporočljiva uporaba hranljive kreme, ki vsebuje rastlinska olja (mandljevo, laneno olje). Najbolje jo je nanesti zvečer, na očiščeno in osušeno kožo. Pri krčnih žilah tudi tovrstnih krem in mazil ne vtiramo v kožo nog.

 

Preventivne kompresijske nogavice se priporočajo pri utrujenosti nog brez bolečin ali krčev ter znakov kroničnega venskega popuščanja. Priporočamo jih tudi pri daljših potovanjih, predvsem med poleti z letalom, za preprečevanje nastanka otekline in globoke venske tromboze. Nogo stisnejo od zunaj in tako zmanjšajo pritisk v žilnem sistemu ter izboljšajo prekrvitev. Izbirate lahko med različnimi barvami in modeli: dokolenke, samostoječe nogavice, hlačne nogavice, hlačne nogavice za nosečnice, dokolenke za moške. Nošenje preventivnih kompresijskih nogavic se priporoča vsem, ki opravljajo stoječe ali sedeče delo, so gensko nagnjeni h kronični bolezni ven, imajo prekomerno telesno težo, nosečnicam in starejšim osebam. Lahko se uporabljajo v kombinaciji z vsemi prej naštetimi načini samozdravljenja, saj se tako poveča učinkovitost preprečevanja težav, povezanih s krčnimi žilami. Če so težave s kroničnim venskim popuščanjem že prisotne, pa je zdravljenje in določitev stopnje kompresije v domeni zdravnika.

 

Za zdrave žile lahko marsikaj naredimo sami, zato skrbite za svoje vene, privoščite jim hlad, ne nosite pretesnih oblačil, ne sedite s prekrižanimi nogami in skrbite za redno telesno aktivnost. V zvezi z zdravili in prehranskimi dopolnili za lajšaje težav z ožiljem pa se oglasite po nasvet v lekarno.

 

Mateja Kadilnik, mag.  farm., Lekarna Vojnik in Matic Mirt, študent farmacije
Foto: svetovni splet

Oglejte si tudi