Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Nova zvonova v cerkvi sv. Tomaža v Vojniku

Na grajskem hribčku nad Vojnikom stoji podružnična cerkev, ki je posvečena svetemu Tomažu. Na njenem mestu je v časih, ko so pri nas živeli grajski gospodje, stala grajska kapela. Do sedaj je tam zvonil samo en zvon, v nedeljo, 16. 6. 2013, pa sta se mu pridružila dva nova zvonova. Eden je posvečen svetemu Tomažu, drugi pa blaženemu Antonu Martinu Slomšku, ki je kot kaplan v Novi Cerkvi prav gotovo maševal tudi v tej cerkvici.
Pobudnika za nabavo zvonov in glavna organizatorja slovesnosti sta bila ključarja, brata Janko in Jože Krameršek. S pomočjo dobrih ljudi - botrov in darovalcev - so uspeli kupiti zvonove, ki so jih pripeljali do cerkve. Ministranta Luka in Izak sta pozdravila nova zvonova, zaključila pa z besedami: ''Vsi trije zvonovi bodo zdaj zvonili, Jezusa, Marijo, svetega Tomaža bodo počastili, naznanjali bodo jutro, poldne, noč in nas v večnost pospremili nekoč.''
Po slovesnem blagoslovu so žene in dekleta dvignile prvi zvon, ki tehta 230 kg, fantje in možje pa drugega, ki ima 530 kg. Slovesnost je vodil msgr. dr. Stanislav Lipovšek, celjski škof, ki je s to cerkvijo še posebej povezan, saj sta se leta 1941 tu poročila njegova starša. V slovesnem somaševanju so sodelovali še domači župnik Anton Perger, dr. Bogdan Kolar in Franc Brecl. Škof je spregovoril velikemu številu vernikov, ki so prišli iz različnih krajev in napolnili prostor pred cerkvijo. Kot otrok je bil pogosto v tej cerkvi, saj so imeli stari starši pod cerkvijo vinograd. Spominja se: ''Tam so možje okopavali vinograd, se veselili in šalili, a ko se je oglasil zvon, so možje sneli klobuk z glave in zmolili Angelovo češčenje. Jaz sem pa to kot deček gledal pa mi je to ostalo zelo v spominu in me to spremlja. Kakšen zgled je to za otroka? Če smo sedaj opustili to navado, nismo nič bolj bogati, ampak obubožani. Skušajmo to ob novem zvonu na novo odkriti. Zvon je tudi glasnik, če se kdo poslovi od nas. To ni samo glasnik žalostnega dogajanja, ampak vere, upanja in ljubezni … Zvonovi vabijo k bogoslužju, ki je v bistvu srečanje z Jezusom Kristusom … Kristjani moramo biti luč, kvas in sol zemlje. Novi zvonovi so novi klicarji vere, upanja in ljubezni …'' Slovesnost je povzdignilo igranje godbe na pihala iz Nove Cerkve ter petje domačega pevskega zbora pod vodstvom prof. Tomaža Marčiča. Sveta maša je bila namenjena tudi v zahvalo za škofovo sedemdesetletnico življenja. Ob koncu slovesnosti je marsikomu privabilo solze v oči zvonjenje novih zvonov, ki so jih strokovnjaki pritrdili v zvonik in usposobili za ''opravljanje njihove službe''. Po slovesni sveti maši je sledilo srečanje in agape, za katerega so poskrbele pridni gospodarji in gospodinje.

 

Milena Jurgec

Foto: Milena Jurgec

Oglejte si tudi