Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Žička kartuzija vabi

Naša bližnja okolica navdušuje s svojimi lepotami in vabi s številnimi zanimivostmi. Zaradi velike izbire je odločitev včasih težka. Ne glede na letni čas se lahko podamo le streljaj vzhodno izven vojniške občine, v Žičko kartuzijo.
Do tega spomeniško zavarovanega kompleksa v dolini svetega Janeza se najpreprostejše pripeljemo z osebnim avtomobilom skozi Frankolovo, Črešnjice in Sojek (od usmerjevalne table ob magistralni cesti pri bazenu Frankolovo nas do cilja loči 8 kilometrov asfaltirane ceste). Po isti trasi se radi popeljejo tudi kolesarji, medtem ko lahko pohodniki obidejo kar nekaj trdega asfalta in do cilja pridejo po etapi Slomškove pešpoti mimo Črešnjic, skozi Brdce, Sojek in Zgornje Slemene.

 

Samostanski kompleks je danes v upravljanju Splošne knjižnice Slovenske Konjice. Obiskovalcem, med njimi je 30–40 odstotkov tujcev, je skozi vse leto na voljo pester nabor zgodovinskih in turističnih zanimivosti. Ogledati si jih je možno posamično z avdiovodnikom, za skupine so organizirani vodeni ogledi. Ruševine 600 let delujočega kartuzijanskega samostana, ki je moral po odloku avstrijskega cesarja Jožefa II. leta 1782 prenehati z delovanjem, postopoma obnavljajo. V že prenovljenih prostorih je na ogled stalna razstava, ki prikazuje takratno življenje kartuzijanov in faksimile njihovih zelo dragocenih rokopisov. Znotraj samostana deluje še zeliščna lekarna, lončar, k sklopu kartuzije spada tudi najstarejša še delujoča slovenska gostilna Gastuž. Ta se ponaša z letnico 'rojstva' 1467 in z znakom kakovosti 'Gostilna Slovenija'. Aktualni gostinec Benjamin Kračun iz Loč ureja in za potrebe kuhinje uporablja tamkajšnji zeliščni vrt, v Otokarjevi peninski kleti pa prireja degustacije konjiških penin, ki v tej kleti zorijo. Ob vsem tem je v kartuziji na voljo veliko spremljajočih dogodkov, kot so poletni glasbeni večeri (v 2017 bomo lahko uživali z Nino Pušlar, Carmino Slovenico idr.), festival lepopisja za osnovnošolce, duhovni tabori in še več drugih prireditev. Celoten ambient je čedalje bolj privlačen za poročne obrede in 'ohceti', letos si je pri njih večno zvestobo obljubilo kar 28 parov, med njimi precej tujih ženinov in nevest.
 
 Za nekaj evrov vstopnine, na dan muzejev in svetovni dan turizma pa brezplačno, lahko v kartuziji doživimo preplet davne preteklosti in sedanjosti ter odmaknjenost od vsakodnevnega vrveža. Kupimo lahko različne zeliščne pripravke in spominke, v Gastužu pa ponujajo kulinarične užitke, tako za posamične goste kot za naročene skupine. Dokaz, da so tudi v dolini sv. Janeza 'moderni', je splet, kjer lahko najdemo podrobnejšo zgodovino in vse potrebne informacije o turistični in gostinski ponudbi. Razlogov za obisk te čedalje bolj obiskane destinacije je torej več kot dovolj, pa še blizu nam je.

 

Tekst in foto: Sonja Jakop

Oglejte si tudi