Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Praznik vina, salam in kruha

V dvorani Kulturnega doma Vojnik so se v soboto, 7. maja 2011, zvečer zbrali številni ljubitelji domačih dobrot in rujne kapljice na V. Prazniku vina in II. Salamijadi, ki so ga kot vsako leto pripravili člani Vinogradniško – vinarskega društva Vojnik.
Za popestritev kulturnega programa sta poskrbela otroški pevski zbor Osnovne šole Vojnik in ansambel Trio Pogladič. Na prireditvi, ki jo je povezovala Marjana Kolenko, so podelili kopico priznanj tistim, ki so dali na ocenjevanje svoje suhomesnate izdelke in vzorce vina. Pri slednjih je najprestižnejšo zmago – šampiona rednih trgatev, dobila Milena Koprivnik iz Socke za sorto sauvignon. Najvišjo oceno (18,57) letošnjega ocenjevanja pa je prejel Mirko Krašovec iz Brnice in sicer za sorto kerner 2009 - pozna trgatev.

 

Priznanje za prvaka sort za vina letnika 2010 pa so prejeli:

-       Oto Potočnik za belo zvrst in rumeni muškat

-       Miroslav Lipovšek za rdečo zvrst

-       Milena Koprivnik za modro frankinjo in sauvignon

-       Andrej Horvat za laški rizling

-       Miran Kovač za chardonnay in kerner

 

Med 129 vzorci, je 37 vin prejelo zlato diplomo, 59 vin srebrno diplomo in 4 vina so prejela bronasto diplomo.

 

Na prireditvi je bilo podeljeno tudi priznanje za vzorno urejen ljubiteljski vinograd, katerega je prejel Jože Potočnik iz Ivence.

 

Po končani podelitvi za najboljša vina, pa so sledila tudi priznanja za najboljše salame. Salame so letos ocenjevali v idilični »gorci«, v Hrenovi, pri prijaznih gostiteljih Agici in Viktorju Štokojniku v Volčjih jamah, kakor po domače pravijo kraju. Predsednik tekmovanja v izbiri salam je bil Edvard Kužner s svojo petčlansko komisijo. Komisija je ocenila 27 vzorcev salam. Najboljši trije »salamarji« so prejeli priznanja. Prvo mesto je osvojil Jani Pevzdevšek, drugo mesto Jože Kovač in tretje mesto David Potočnik.

 

Vsem dobitnikom priznanj še enkrat iskreno čestitamo. Želimo si, da bi naslednje leto zbrali pogum in svoj izdelek prinesli v ocenitev tudi drugi.

 

Po končani prireditvi pa smo vsi skupaj odšli v dvorano gasilskega doma v Vojniku, kjer smo poskusili domače salame z II. Salamijade, kruh iz «mamine peči« in vino vojniških vinogradnikov z ocenjevanja letnika 2010.

 

Zahvalili bi se vsem, ki so priskočili na pomoč, da smo lahko dobro in predvsem kvalitetno izpeljali V. Praznik vina in II. Salamijado. Posebna zahvala pa velja vsem vinogradnikom, izdelovalcem salam, ženam za odlični kruh, članom PGD Vojnik za uporabo prostora in trgovini Tuš Vojnik.

 

Ines Novak

Oglejte si tudi