Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

O ocenjevanju salam - II salamijada

Slovenski prostor je agrikulturno in živinorejsko bogat in razgiban. Kmetje in rejci živine so s svojim marljivim in vestnim delom mnogokrat korak pred drugimi širše družbeno in gospodarsko pomembnimi dejavnostmi. Priprava suhomesnatih proizvodov na kmetijah je del tradicije in kulture prehranjevanja podeželskih prebivalcev. Salame, klobase, suha slanina, budžola, želodci, posušeno svinjsko pleče in drugo, so domači izdelki, ki nedvomno sodijo v skupino izvrstnih, gurmanskih delikates.
Vinogradniško društvo Vojnik, ki mu predseduje Mirko Krašovec, je letos že drugič v sklop svojih dogodkov uvrstilo ocenjevanje salam. Gotovo je odlična domača salama velika prijateljica prav tako odličnega kozarčka vina iz domačih vinogradov. V društvu so to prepoznali kot primer dobre prakse. Imenitni dobrini, kot sta vino in salama, se tako v nekoliko tekmovalnem duhu spojita in zgodi se simfonija okusa.

 

Salame so se letos ocenjevale v idilični »gorci« v Hrenovi; pri prijaznima gostiteljema Agici in Vikiju Štokojniku v Volčjih jamah, kakor po domače pravijo kraju. Vodja tekmovanja v izbiri naj salame je bil tudi letos Drago Medved, vsem dobro poznan publicist, avtor mnogih knjig in del posvečenih vinu in kulinariki. Komisijo je sestavljalo šest članov, isti kot v preteklem letu: Marjan Kovač, Viktor Štokojnik, Franci Korošec, Rado Jonak, Drago Medved in Edvard Kužner, ki sem komisiji tudi predsedoval. Število članov ocenjevalne komisije je primerljivo s številom, kot ga predpisuje pravilnik o ocenjevanju salam slovenskega združenja salamarjev. Komisija se je tudi tokrat lotila dela nadvse resno. Zavedanje, da je vsak oddan vzorec salame delo in trud nekoga, ki verjame, da je njegov izdelek korekten in vreden presoje, še toliko bolj obvezuje vsakega člana komisije, da ocenjevanje izdelka opravi strokovno in pošteno.

 

Ocenjevanje salam je zahteven projekt, ki poleg vodje tekmovanja in komisije zahteva še delo rok tehničnega osebja, ki skrbi, da ocenjevanje poteka v strogem in diskretnem ozračju. Člane tehnične ekipe je tudi letos vodil in usmerjal Miran Kovač. Zahtevno administrativno delo je opravil Boštjan Podergajs.

 

Komisija je ocenila 28 vzorcev salam. Pri delu se je opirala na priložena merila ocenjevanja. Delo je potekalo v mirnem, nemotenem okolju in v prijetnem, vendar odgovornem vzdušju. Splošno mnenje je, da so letos salame po kakovosti presegle nekatera pričakovanja. Morda se lahko to pripiše tudi seminarju prof. dr. Žlendre, ki ga je za »salamarje« in vinogradnike organiziralo Vinogradniško društvo Vojnik.

 

Vsem, ki so zbrali pogum in svoj izdelek prinesli v ocenitev, iskrene čestitke. Pot do odličnosti in kakovosti je trda in velikokrat neizprosna, vendar je vredno hoditi po njej.

 

Edvard Kužner,

predsednik ocenjevalne komisije

Oglejte si tudi