Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Blagoslov za srečo in zdravje

Na štefanovo obujamo star običaj, ki je namenjen sreči in zdravju konj. Tudi letos so se organizatorji Krajevna skupnost Nova Cerkev, gospod Alojz Vicman in člani Turističnega društva potrudili in naredili lep dogodek. Pridih prazničnosti so prispevali godbeniki KUD Godba na pihala Nova Cerkev.
Vsakoletni blagoslov konj privabi iz bližnje okolice številne lastnike konj, ki se udeležijo prireditve in poskrbijo za dobro rast in zdravje svoje živine. Vreme je bilo letos naklonjeno konjem, saj je od tega odvisno število udeležencev. Na prireditvi je sodelovalo čez dvajset lepo urejenih, očiščenih in okrašenih živali. Veliko lokalnih gojiteljev konj je prepričanih, da je tradicionalna prireditev lep dogodek, ki obuja običaje in druži konjerejce. Lep je bil pogled na številne mlade konjenike, ki so ponosno predstavili svoje ljubljence in s pomočjo blagoslova poskrbeli za zdravje svoje živine. Gospod Vicman je opravil obred blagoslova s pomočjo kruha in soli, ki je bila na razpolago tudi tistim, ki živali niso pripeljali pred cerkev. Navzoče so pozdravili tudi Brane Petre, Slavko Jezernik in Zvezdana Stolec.

Sedmošolec Blaž Pesjak mi je povedal, da za svojega konja skrbi sam. Za prihodnost konjereje se ni bati, saj so svoje konje pripeljala številna dekleta in fantje, ki so še rosno mladi, vendar že izkušeni jahači. Zanimivo je, da so svoje konje pripeljale kar cele družine: Majcenovi in Čerenakovi iz Polž ter Oprčkalovi s Frankolovega. Večina prisotnih konj je bila avtohtone pasme slovenski hladnokrvni konj.

Prireditev se je nadaljevala na vasi, kjer so člani Turističnega društva ob finančni pomoči krajevne skupnosti obiskovalcem ponudili bograč in čaj. Prireditev je uspela, saj se je na vasi zadržalo precej obiskovalcev, ki so po lepi stari navadi pomodrovali o vremenu, zdravju in željah v prihajajočem letu. Naj bo leto 2015 dobro za živali in ljudi.

 

Lea Sreš

Foto: L. Sreš

Oglejte si tudi