Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Urška Kračun: Na košarkarskem igrišču se spremenim v pravo borko

Starost: 14 let

Klub: Ženski košarkarski klub Athlete Celje (ŽKK Athlete Celje)

Trener: Jure Krajnc

Cilji: profesionalno igranje v klubu v tujini, postati članica slovenske članske košarkarske reprezentance

Vzorniki: Nika Barič, Goran Dragić in Maja Erkić

Hobiji: druženje s prijatelji, smučanje, sprehodi s psičko Lajko

Sanjsko potovanje: Kenija in Madagaskar

Vidnejši rezultati 2014/2015: članica slovenske košarkarske reprezentance v selekciji pionirke U-14, kapetanka selekcije pionirke U-15 v ŽKK Athlete Celje, uvrstitev med štiri najboljše ekipe v selekciji kadetinje U-17 v Sloveniji, 5. mesto ekipe ŽKK Athlete Celje v selekciji pionirke U-15 v Jadranski ligi.

 

»Moj športni talent je najprej opazil profesor športne vzgoje Robert Suholežnik in me povabil na prvi trening, ki ga je vodila Mateja Oprčkal,« je o svojih začetkih in prvem srečanju s košarko povedala Urška Kračun. Ko je Urška spoznala osnove košarke, je bila stara deset let. Od prvega treninga naprej goji do košarke posebna čustva. »Enostavno sem košarko vzljubila in z njo postala najboljša športna prijateljica.« Tudi Urškina prva trenerka Mateja Oprčkal je v mladi športnici kmalu prepoznala velik potencial, zato ni preteklo veliko časa, ko jo je v svoje vrste povabil celjski ženski košarkarski klub. »Mateja je pripomogla, da sem se ogrela za ta kolektivni šport, za kar ji bom hvaležna vse življenje,« skromno poudari učenka 9. razreda OŠ Vojnik.

 

Urškina športna pot traja že dobrih šest let. Odličnjakinja iz Bezovice pa niti slučajno ne pomisli, da bi prekinila s treningi. »Na igrišču med igro uživam. Sem tekmovalna in se na igrišču spremenim v pravo borko. Med igranjem sem osredotočena samo na igro in čim boljše igranje. V garderobi pa sem zelo živahna, kar tudi moram biti, saj sem kapetanka. Moja naloga je, da ekipo povezujem, motiviram in spodbujam.« Dnevi košarkarice so zelo naporni. Čez teden jo čakajo vsakodnevni treningi, med konci tedna pa veliko tekem. »Na treningih nas je približno 15 deklet. Veliko časa preživimo skupaj, zato smo kot ena velika družina,« še pove 175 centimetrov visoka rjavolaska. Urški je najbolj ostala v spominu tekma v Mariboru, kjer je dokazala trenerjem, iz kakšnega testa je in da še veliko obeta. »Na tej mariborski tekmi sem dobila pravi športni zagon, ki me spremlja še danes,« pove. Njen najzvestejši navijač je družina. Starša in oba brata, ki jo tudi velikokrat spremljajo na tekmah. »Vesela sem, da družina verjame vame, me finančno in motivacijsko podpira in se tudi prilagaja moji športni poti ter mnogim obveznostim v zvezi s tem.«

 

Urška je zaradi turnirjev, treningov in priprav večkrat odsotna tudi v šoli, vendar vse pridno nadoknadi. Letošnje leto bo zanjo še posebej prelomno, saj bo postala dijakinja. Šolanje si želi nadaljevati v športnem oddelku I. gimnazije v Celju, za poklicno pot pa upa, da bo poleg profesionalnega igranja košarke povezana z delom z otroki.

 

Tjaša Podergajs

Foto: arhiv Košarkarske zveze Slovenije

 

Oglejte si tudi