Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Štajerski veterani evropski košarkarski prvaki

V litovskem Kaunasu je od 12. do 21. julija pod okriljem Fimbe potekalo 7. Evropsko veteransko košarkarsko prvenstvo. Tekmovanje je potekalo v osmih kategorijah, ki so se delile glede na starost od 35 in vse do 75 let. Sodelovalo je sto petdeset ekip iz petnajstih evropskih držav. Na prvenstvu je participiralo več slovenskih ekip, med drugim tudi VKD Štajerska, ki je merila moči v kategoriji nad 50 let.

Štajerci so suvereno opravili s predtekmovanjen, kjer so nanizali tri zanesljive zmage.  Po skupinskem delu so sledili izločilni boji. Po novi zmagi v četrtfinalu je sledila težka in napeta polfinalna tekma z Rusijo. Za njo so nastopali tudi bivši člani Sovjetske zveze na olimpijskih igrah v Barceloni. Po neprepričjivem prvem polčasu so štajerski veterani strnili moči in slavili 72 : 59. To je bila najtežja in vsaj v drugem polčasu najboljša predstava na prvenstvu tako v napadu kot v obrambi.

Na tej tekmi se je poleg Slavka Kotnika, bivšega reprezentanta Slovenije, najbolj izkazal Vojničan Marjan Oprčkal z odlično obrambo, skoki v napadu in koši v prelomnih trenutkih tekme. S to zmago je bila že skoraj zagotovljena zlata medalja, saj jih je v finalu čakala precej manj kvalitetna ekipa Litve. V znani dvorani Sabonis so v finalni tekmi rutinirano premagali domačo ekipe Litve z rezultatom 82 : 48. Najbolj učinkovita igralca na prvenstvu sta bila Slavko Kotnik, ki je bil najboljši strelec in skakalec ekipe, ob tem pa tudi najbolj učinkovit igralec prvenstva, ter Darko Mirt - oba bivša slovenska reprezentanta. Marjan Oprčkal, predsednik Košarkarskega kluba Vojnik, je bil s povprečjem 9.5 točke na tekmo 4. strelec evropskih prvakov in zelo zaslužen za končni rezultat, saj je najtežje tekme odigral najbolje.

Zanimivo je bilo spremljati tekme v Litvi, kjer je košarka nacionalni šport, in biti kos ravno igralcem te države.

 Špela O.

 

Oglejte si tudi