Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Štajerski veterani na svetovnem košarkarskem prvenstvu

Grčija, dežela morja in sonca, ki je obenem ena izmed svetovnih košarkarskih velesil, je organizirala 12. Svetovno veteransko košarkarsko prvenstvo.

Tekmovanje je potekalo v času od 12. do 21. julija pod okriljem Fimbe (Maxibasketball Championship) v Solunu v kar trinajstih športnih dvoranah. Kljub dejstvu, da Grki preživljajo eno izmed svojih največjih kriz v celotni zgodovini, so se izkazali s svojo gostuljubnostjo ter odlično organizacijo samega programa. Na otvoritveni slovesnosti je bilo navzočih okoli štiri tisoč igralcev iz triintridesetih držav, ki ljubiteljsko še po petintridesetem letu igrajo košarko. V naslednjih dneh so se zvrstila tekmovanja v osmih kategorijah, ki so se delile glede na starost od 35 in vse do 75 let.

 

Sodelovalo je sedem slovenskih ekip, med njimi tudi VKD Štajerska (v kategoriji 50+), ekipa, ki je prejšnjo leto v Litvi senzacionalno postala evropski prvak. Tudi letos so se Štajerci izkazali z dobrimi igrami, vendar je potrebno izpostaviti nepravičen sistem tekmovanja. Sodelujoči so bili razdeljeni v osem skupin s štirimi ekipami. Iz skupine je napredovala zgolj prvouvrščena ekipa. VKD Štajerska ni imela sreče s žrebom, saj je bila v skupini z glavnimi favoriti prvenstva in na koncu svetovnimi podprvaki, ZDA. Štajerci so prepričljivo premagali domačine Grke in Avstrijce, potem pa so morali v napeti tekmi priznati premoč ZDA, s čimer so avtomatsko izpadli iz boja za medalje. V nadaljevanju prvenstva so še vknjižili tri zaporedne zmage in torej s kar petimi zmagami in zgolj enim porazom zasedli končno 9. mesto med enaintridesetimi ekipami v tej kategoriji. Najkoristnejši igralec ekipe je bil Slavko Kotnik, bivši državni reprezentant, ki se lahko pohvali z bogato kariero, v kateri je eno leto preživel prav v Grčiji. V ekipi sta sodelovala dva igralca iz Vojnika, Andrej Šoster in Marjan Oprčkal, predsednik Košarkarskega kluba Vojnik, ki je bil drugi strelec ekipe.

Imeli smo možnost ogledati si tudi kakšno drugo tekmo. Še posebej zanimiv je bil ogled tekme v kategoriji 75+. Tudi njihova angažirana, požrtvovalna in borbena igra nas je prepričala, da te navdušenje nad igranjem košarke lahko spremlja celo življenje.   

           

                                                                                                               Špela Oprčkal

 

 

Oglejte si tudi