Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Skupinske vadbe v Vojniku in na Frankolovem

Z oktobrom so v Vojniku in na Frankolovem začele s telovadbo nove skupine, ki se jih lahko udeležijo vse generacije. Športno društvo Pika s programom fitPIKA organizira vadbe, katerih namen je gibanje za zdravje, zabavo in sprostitev. Vadbe potekajo pod vodstvom Jasne Žerjav, študentke kineziologije in večletne inštruktorice vadb za različne ciljne skupine.

Kaj je kineziologija?

Vloga kineziologije kot znanosti o gibanju postaja vse bolj pomembna, saj je zaradi posledic neaktivnega življenjskega sloga in s tem povezanih problemov gibalne neučinkovitosti ter slabšanja zdravja in kakovosti življenja sodobna družba že resno ogrožena (prekomerna telesna teža, kronična kostna in mišična obolenja, kronične metabolne bolezni, kot so povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, povišan holesterol itd.). Kineziolog se z interdisciplinarnim pristopom vključuje v vse segmente človekovega delovanja. Zanimajo ga tako vplivi neposrednega delovnega in bivalnega okolja na adaptacijo človeškega organizma kot posledice delovanja človeka pod vplivom gibalne/športne aktivnosti, specifičnih poklicnih dejavnosti in delovanja v ekstremnih okoljih.

 

Jasna Žerjav, vaditeljica skupinske vadbe, prenatalne vadbe in študentka kineziologije

Jasna ima večletne izkušnje na področju vodenja skupinskih vadb, različnih vrst aerobike in pilatesa v fitnes centrih in na fakulteti. Licenco je pridobila pri Fitnes zvezi Slovenije in pozneje svoje znanje nadgrajevala na magistrskem študiju kineziologije. Med potovanja po Novi Zelandiji je opravila tečaj za inštruktorja zumbe. Za televizijo SLO 1 je posnela serijo vaj v sklopu jutranje telovadbe v oddaji Dobro jutro. Pri Sekciji fizioterapevtov za zdravje žensk je naredila licenco za prenatalno vadbo, kjer je dobila znanje za vadbo z nosečnicami in ženskami po porodu. Redno se udeležuje tudi kongresov in seminarjev, kjer svoje znanje na področju skupinskih vadb še nadgrajuje.

 

Katerih vadb se lahko udeležite in kdaj?

Kardio in pilates – v tej uri bomo prvih 25 minut dvigovali srčni utrip in spodbudili delovanje srčno-pljučnega sistema z vadbo TNZ (trebuh, noge, zadnjica) ali intervalno krožno vadbo. Naslednjih 30 minut bomo izvajali vaje pilatesa, ki izboljšujejo telesno držo, večajo gibljivost in stabilizacijo, preprečujejo bolečine v hrbtenici ter ojačajo velike globalne in manjše mišice, ki povezujejo naše sklepe.

  • OŠ Vojnik (mala telovadnica): ponedeljek in četrtek 20:00–21:00
  • OŠ Frankolovo (tehnična učilnica): četrtek 18:30–19:30

Pilates – vadba, kjer krepimo predvsem težje dostopne, manjše in šibkejše mišice, ki so ključne za večjo stabilnost sklepov in hrbtenice ter pravilno in zdravo telesno držo. Na ta način preprečujemo bolečine v vratu, hrbtu in sklepih, pojav osteoporoze, zdravimo lažjo obliko hernije in pomagamo pri rehabilitaciji po poškodbi ali operaciji.

  • OŠ Vojnik (avla): sreda 18:00–19:00

Nosečnice – trenutno se nosečnice lahko pridružijo vadbi pilatesa ob sredah od 18:00 do 19:00 na OŠ Vojnik (avla). Vadba poteka pod strokovnim nadzorom in so predstavljene lažje oblike vseh vaj.

 

Vsako tretjo soboto v mesecu organiziramo tudi jutranjo telovadbo na prostem, kjer bomo izkoristili naravne in arhitekturne danosti svojega okolja. Telovadba je brezplačna za vse obiskovalce vadb. Ni neprimernega vremena, so le neprimerna oblačila.

 

Več informacij je na spletni strani www.fitpika.si ali na tel.: 040 236 061 (Jasna).

Robin Ulaga

Foto: Jasna Žerjav

Oglejte si tudi