Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Planinski kotiček

Izleti, ki smo jih opravili v oktobru, so pokazatelji dobrega pohodništva. Čeprav pohodništvo ni ravno adrenalinski šport, je kljub temu povezano z določeno mero tveganja. Poti, po katerih stopamo, so si različna po težavnostih ter naših odzivih nanje, z izkušnjami in znanjem. Hribovit in gorski svet je izpostavljen različnim vplivom – tako naravnim silam kot vplivom človeka. Slovenija je prepredena s pohodniškimi potmi vseh vrst. Vsaki poti pa je lastno to, da nam predrami duha, napolni pljuča in razgiba telo ter nas napoti k odkrivanju lepot narave, modrosti, kulturne zapuščine in – samega sebe.
Eno takih odkrivanj je bil pohod k VULKANSKIM STOŽCEM na Madžarskem. Madžarska je dežela, ki jo poznamo kot izrazito ravninsko, vendar se severno od Blatnega jezera vzpenjajo zanimivi vulkanski stožci, ostanki zadnjih delujočih vulkanov v tem delu Evrope. Člani PD Vojnik smo si ogledali te lepe naravne znamenitosti.

Na poti so nas spremljali planinci PD Lendava. Pridružili so se tudi planinci sosednje Hrvaške. Vse sta navdušila lepota naravne zapuščine in lepa slovenska pesem.

Našega pohoda s kostanjevim piknikom pa ni preprečilo muhasto jesensko vreme. Dobra volja, sproščen klepet pohodnikov, malice med potjo, nabiranje kostanja in glas klopotca so kljubovali dežnim kapljam, ki so bili vse pogostejše in močnejše. Pri Koči na Tomažu so nas poleg kostanja presenetili še s palačinkami, ki postajajo tradicija tega srečanja.

Ponovno smo sodelovali pri kuhanju ričeta. Dobro sta se izkazala – Branko in Vidojka!

Planiramo še izlet v neznano, pohod na Stolpnik (26. 12.), kjer je srečanje s planinci Slovenskih Konjic, ter nočni pohod k Sv. Tomažu (27.12.). Tretji  dan oziroma večer v letu 2014 pa vas vabimo na tradicionalni nočni pohod na Kunigundo.

V društvu smo veseli tudi dveh stvari: delo Mladinskega odseka, ki  se trudi, da bi v aktivnosti društva privabili čim več mladih ter pohodov naših mesečnikov – ob polni luni. Če ste zainteresirani, se lahko priključite pohodom, informacije dobite pri Zdravku na telefonski številki 041 690 331. Vabljeni!

Odbor za izlete je pripravil program izletov za naslednje leto. Za vsakogar bo nekaj! Predvsem pa – hodi v hribe, ko je čas, ker prišel bo čas, ko ne bo več časa!

Pred nami pa je čas, ko si bomo segli v roke in zaželeli vse dobro. Željam se pridružujemo planinci: "Naj bo varen korak, stisk roke iskren, beseda prijazna ... v letu, ki prihaja!

 

Za PD Vojnik

Zvonka Grum

Oglejte si tudi