Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Kinezioterapevt Uroš Jelen

Uroš prihaja iz Višnje vasi. Že 20 let trenira atletiko. Delal je kot trener tekaške ekipe Kluba Polet ter kot maser in bandažer pri prvi košarkarski ekipi Slovan. Leta 2008 je diplomiral na Fakulteti za šport. Naprej ga je pot vodila v tujino. Študij je nadaljeval v Angliji na Keele Univerzi, kjer je proučeval gibanje človeka kot celota. Na svoji poti spoznava, da vsi vzroki poškodb in bolečin, ki jih ima človek, izvirajo iz njegovega načina življenja, pomanjkanja kontrole gibanja, izražanja čustev, samega sebe v življenju, saj imamo vse niti in moč za življenje v sebi.

Uroš je maja 2008 in 2009 obiskal Inštitut VF šport v Španiji, kjer je poglobil svoje teoretično in praktično znanje. Junija 2008 pa je zaključil izobraževanje o preventivni vadbi za hrbtenico na Nürnberškem Inštitutu za šport in znanost v Nemčiji. Danes sodeluje s svetovno priznanimi fizioterapevti (skupina Kinetic Control), zdravilci, ki ozaveščajo in obravnavajo človeško bitje v celoti.

 

 

V soboto, 8. oktobra je bila v Vojniku uspešna športna prireditev, na kateri smo lahko srečali tudi Uroša, ki je navdušen športnik. Ob zaključku prireditve nam je takole predstavil svoje delo: »Na 1. Vojniškem krogu, sem se kljub možnosti izbire teka, ki ga imam zelo rad, ali pomoči tekačem odločil, da prostovoljno v dobro vseh, pomagam in sprostim tekače pred tekom in po teku. Vsi, ki so se srečali z mano, so to doživeli na svoj način. Eni nasmejani, drugi zamišljeni, ali pa so občutili boleče točke na svojem telesu. Predstavil sem jim vzrok bolečine, ki izvira iz nas in kako se s tem v življenju soočiti.

 

Cilj mojega dela je celostna obravnava človeka. Tukaj imam v mislih predvsem kako lahko človek, športnik ali tekač pomaga sam sebi in kako v sebi najde zdrav duh v zdravem telesu. Z določenimi masažnimi prijemi, dotiki in pogovorom skupaj ozavestimo vsa čustva in blokade, ki jih čutijo v svojem gibanju, teku oziroma življenju, identificiramo nepravilne in nekontrolirane gibe, ki se odpravljajo z individualnimi vajami. Tako lahko ponovno začutijo svojo življenjsko energijo, samega sebe, kar povrne radost in živost v gibanju in življenju. Vse je gibanje, gibanje je življenje in življenje je gibanje. Ko bi se ljudje zavedali koliko nepravilnih in nekontroliranih gibov izvajamo v vsakdanjem življenju pri hoji, pri stoji in nenazadnje pri vsakodnevnih opravilih, bi s pravilnim ozaveščanjem skozi gibanje znali bolj prisluhniti sebi. Prav zaradi teh nekontroliranih in odvečnih gibov prihaja do različnih bolečin, zakrčenosti in hkrati prekomerne uporabe določenih mišičnih linij. Ukvarjam se torej s kontrolo in učinkovitostjo gibanja, kar lahko po procesu ozaveščanja nadzoruje vsak sam. Ozaveščanje gibov je namreč popolnoma povezano z našimi možgani (živčnimi povezavami), mislimi in čustvi. Optimalno pravilno gibanje nam tako omogoča dobro preventivo pred poškodbam v hrbtenici, kolkih, kolenih in drugih delih telesa.«

 

Gibanje, gibanje, predvsem pa pravilno gibanje bi lahko rekli temu, za kar se trudi Uroš.

 

Več o Urošu Jelenu in njegovem delu lahko preberete na www.vitainstitute.si.

Milena Jurgec

Fotografija: Uroš Jelen

Oglejte si tudi