Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Drago Adamič, osebni trener v Sportfitu

Skrb za zdravje in telesno kondicijo je za nekatere ljudi prednostna usmeritev. Poleg zdravega načina življenja je treba krepiti telo in duha. Pred vami je priložnost, da poskrbite za to.

Kaj dela osebni trener?
Drago Adamič: »Dobri dve desetletji je šport moj vsakdanji spremljevalec. Najprej sem tekmoval, zadnja leta pa sem rekreativec in trener. Vse bolj pogosto se srečujem z vprašanji, ki mi jih zastavljajo prijatelji, znanci, naključni rekreativci: kaj delati oziroma kako vaditi za dosego zastavljenih ciljev brez bolečin v sklepih, kolenih in hrbtenici, brez diet, kako doseči želeno telesno težo, kako izboljšati telesno pripravljenost … Vsa ta vprašanja in še mnoga druga so me gnala k razmišljanju, kaj bi morali spremeniti, dodati, česa ne početi, da dosežemo osebni cilj. Vsi odgovori, ki so se mi porajali, so vodili v eno smer, da v večini primerov ljudje vadimo samo zato, da vadimo.  Ne razmišljamo in ne razumemo, kaj počnemo s svojim telesom. To je bil vzrok, da sem se odločil, da naredim korak naprej na tem področju. Začel sem se izobraževati za osebnega trenerja. Izobraževanje, ki ga organizira mednarodno priznana organizacija AFP  Slovenija, je razdeljeno na tri tematike: športna medicina (funkcionalna anatomija, fiziologija mišic, biomehanika, kardiovaskularna fiziologija, telesna sestava, delo s specialnimi populacijami, fitnes in zdravje), osnove prehrane (makrohranila, mikrohranila, metabolizem in energija, patofiziologija debelosti, patofiziologija stradanja, uravnavanje telesne teže) ter osebno trenerstvo (predhodna obravnava vadečega, sestavni deli vadbene enote, aerobna vadba, anaerobna vadba, gibljivost, praksa v vadbenem okolju).

Znanje, ki sem ga pridobil, je neprecenljivo. Šele zdaj razumem, kaj se pravzaprav dogaja z našim telesom med vadbo, kakšni so gibalni vzorci, katere mišice vključuje posamezni gibalni vzorec, kateri energijski procesi potekajo ipd. S pridobljenim znanjem je načrtovanje in izvedba treningov pravi užitek.«

 

Prednosti sodelovanja z osebnim trenerjem

Večja varnost pri vadbi (pravilna izvedba treninga in vaj), hitrejše in učinkovito doseganje cilja (uporaba najblažjih sredstev za dosego cilja, primerne metode treninga, količine in intenzivnost), individualna in celostna obravnava posameznika pri vadbi (obremenitve, vaje, prehrana, sanacija poškodb idr.), rednost, sistematičnost in progresivnost vadbe, strokovno voden trening, večja koncentracija pri vadbi, motivacija za vadbo (doseganje ciljev in pozitivna energija trenerja), raznolikost in pestrost vadbe, čas (termini vadbe so prilagojeni).

 

Komu je namenjen osebni trening?

Trening rekreativcev (izguba telesne teže, oblikovanje telesa, izboljšanje telesne pripravljenosti, drugi rekreativni cilji ipd.), športnikov (izboljšanje telesne pripravljenosti, potrebne za posamezni šport in izboljšanje športnega performansa idr.), rehabilitaciji po  poškodbah oziroma  kinezioterapija (po poškodbah rame, kolena, gležnja, odprava težav in bolečin v hrbtu, slabe drže ipd.). Njihovi prostori so na Celjski cesti 18 v Vojniku.

Tekst: Lea Sreš

Foto: Drago Adamič

Oglejte si tudi