Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Blagoslov koles in kolesarjenje po poteh KS Nova Cerkev

V nedeljo, 26.6.2011 je bil kot zanalašč dan za vse tiste, ki so dopoldan želeli preživeti na kolesu. Krajani so se zbrali ob 8.00 pred gasilskim domom v Novi Cerkvi od koder jih je pot peljala do cerkve sv. Lenarta, ker je bil blagoslov koles, za tem pa je kolesarje čakala 11 km dolga trasa po poteh KS Nova Cerkev. Organizator - športno kolesarsko društvo Nova Cerkev je bil z udelžbo zadovoljen.
Športno kolesarsko društvo iz Nove Cerkve je letos že 4. organiziral blagoslov koles ter kolesarjenje po poteh KS Nova Cerkev. S tem dogodkom želi spodbuditi družine in rekreativne kolesarje, da preživijo dan na kolesu, predvsem pa mlade, da se navadijo kolesariti po prometni cesti, kar v današnjem času, ko so ceste zasičene z avtomobili, zahteva še posebno previdnost in pozornost.

Pot po poteh KS Nova Cerkev je dolga 11 kilometrov. Kolesarji so se zbrali pri gasilskem domu v Novi Cerkvi, kjer so se vpisali in tako pridobili vsak svojo štartno številko. Nato so se vsi skupaj odpravili do cerkve sv. Lenarta, kjer je kolesa blagoslovil župnik in dekan Alojz Vicman. Pot jih je nato vodila mimo Sorževega mlina do Vizor, iz Vizor proti Landeku, kjer so se kolesarji lahko za kratek čas odpočili in okrepčali. Pot iz Landeka jih je peljala do Čreskove ter Socke in naprej proti Novi Cerkvi. Rekreacijska kolesarska pot je primerna za vse, še posebej za družine, saj jo zaradi nezahtevnosti prevozijo tudi tisti najmlajši. Lani je bil najmlajši udeleženec star 6 let.

Kolesarjenje po poteh KS Nova Cerkev vsako leto spremlja tudi gasilski avto, v primeru, da bi kdo od udeležencev omagal.

Organizatorji tega kolesarskega dogodka so letos podelili 4 glavne nagrade - pokale, ki so razdeljene na posamezne kategorije in 15 tolažilnih nagrad.

1. kategorija: NAJSTAREJŠI - Franc Novak

2. kategorija: NAJMLAJŠI - Severina Štante

3. kategorija: NAJ POLŽEK - Franc Knez

4. kategorija: NAJTEŽJI - Boštjan Žlavs

Športno kolesarsko društvo je tako izpeljalo še en uspešen kolesarski podvig, ki pa ni tekmovalne narave, ampak zgolj rekreativnega pomena. Prav tako je društvo aktivno skozi vse leto - s takšnimi in drugačnimi aktivnostmi in organizacijami tovrstnih dogodkov - od udeležbe njihovih članov na Majskem krogu in pohoda na Stražo, ki je letos zaradi vremenskih nevšečnosti žal odpadel. Prav tako pa enkrat letno organizirajo mednarodno kolesarjenje, ko se s kolesi odpravijo do otoka Krka. En od naslednjih dogodkov pa je namenjen predvsem njihovim najmlajšim članom. S kolesi se peljejo iz Nove Cerkve do Dobrne, kjer dobijo zaslužen sladoled, nato pa sledi piknik.

"Na kolo za zdravo telo" je zagotovo misel in vodilo, ki spremlja in spodbuja člane Športno kolesarskega društva Nova Cerkev pri njihovem delu. Naj tako tudi ostane.

 

Andreja Štravs

Oglejte si tudi