Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Anita Kramar in Lenart Oprčkal: »Želiva si postati državna prvaka v judu!«

Starost: 12 let

Klub: Judo klub Shido Tabor

Trener: Ivan Knafelc

Cilji: postati član slovenske judo reprezentance (Andrej), čim več dobrih rezultatov (Anita)

Vzorniki: Urška Žolnir, Lucija Polavder in Rok Dragšič

Hobiji: tek, rolanje, kolesarjenje (Anita); tek, igranje košarke, smučanje (Lenart)

Sanjsko potovanje: London in Brazilija (Anita); ZDA in Avstralija (Lenart)

Vidnejši rezultati 2014/15: 2014: 3. mesto na državnem prvenstvu v Slovenski Bistrici med dekleti v kategoriji U12 (do 36 kg); 3. mesto na mednarodnem turnirju (16 držav) v Ljubljani med dekleti U12 (do 36 kg); 3. mesto na državnem prvenstvu v Slovenski Bistrici med dečki v kategoriji U12 (do 38 kg); 2. mesto na mednarodnem turnirju v Oplotnici med dečki v kategoriji U12 (do 38 kg); 2015: 1. mesto na mednarodnem turnirju na Ptuju med dekleti v kategoriji U14 (do 36 kg); 1. mesto na mednarodnem turnirju na Ptuju med dečki v kategoriji U14 (do 38 kg); 1. mesto na mednarodnem turnirju v Murski Soboti med dekleti v kategoriji U14 (do 36 kg); 3. mesto na državnem prvenstvu v Slovenski Bistrici med dekleti v kategoriji U14 (do 36 kg)

 

Simpatična Anita in Lenart prihajata iz Socke. Z judom, ki pomeni mehko pot, pot nežnosti, lahko tudi pot sproščenosti, pot prilagodljivosti, sta se srečala povsem po naključju pred štirimi leti. »V šoli so nam predstavili ta šport. Hitro sva se odločila, da ga želiva spoznati,« pripovedujeta o začetkih. Osnovnošolca trenutno obiskujeta 6. razred in sta sošolca, ki si med sabo veliko pomagata. Njun trener Ivan Knafelc, na katerega sta zelo navezana, ju opisuje kot zelo različna. »Lenart je zelo miren fant, preudaren, med borbo prevečkrat usmerjen na razum, vztrajen in poslušen. Anita je pravo nasprotje. Naš sonček, ki ima veliko energije, ogromno željo po zmagi, predvsem pa je zelo odkritosrčna. Kot trener se vedno spominjam, da mi je na vprašanje, zakaj je prišla na trening, odgovorila, da zato, da vam malo ›kravžlam‹ živčke,« nasmejano pripoveduje njun trener, ki se z judom profesionalno ukvarja že 21 let.

 

Judo klub Shido je bil ustanovljen leta 2013 in je član Judo zveze Slovenije. V klubu je registriranih več kot 100 otrok iz različnih osnovnih šol. Klub deluje na več osnovnih šolah v širši celjski regiji. V klubu trenutno trenira devet mladih fantov in deklet tudi iz Socke.

 

»Na začetku sva imela pred tekmami veliko treme, sedaj je tega manj,« pripovedujeta Lenart in Anita, ki imata trenutno treninge dvakrat na teden. Treningi so zelo raznoliki. Veliko se ukvarjajo z ogrevanjem, tekom in tehniko. »Judo je garanje, ne samo talent,« med pogovorom pove njun trener, ki se lahko pohvali z naslovom štirikratnega republiškega prvaka in državnega prvaka Slovenije ter z naslovom viceprvaka Jugoslavije v kategoriji do 86 kilogramov, ki ga je osvojil v Novem Sadu. »Pri svojem trenerju najbolj ceniva, da nama pokaže veliko novih tehnik, naju nenehno popravlja, opozarja in vozi tudi na treninge izven Socke. V njegovi družbi se dobro počutiva,« še dodata. V judu ločimo sicer šolske pasove – KYU in mojstrske pasove – DAN.

 

»Judo izhaja iz Japonske in je več kot samo učenje in uporaba borbenih tehnik. Je celovit sistem fizične, intelektualne in moralne vzgoje. Ima svojo kulturo, sistem, zapuščino, navade in tradicijo. Judoistom podarja etična načela, način življenja in način bivanja,« pripoveduje tudi najboljši judo borec leta 1991 v Sloveniji.

 

Anita in Lenart se vsako leto veselita judo kampa, ki se ga bosta udeležila v poletnih mesecih. Odličnjaka imata ogromno ciljev, ki jih želita doseči. Predvsem se želita intenzivno ukvarjati z judom, v prihodnosti pa se vidita v vlogi zdravnice in strojnega inženirja. Vseskozi jima stojijo ob strani starši, ki ju spodbujajo in finančno podpirajo. »Preobrati se pričnejo dogajati v puberteti, po devetem letu starosti začnejo otroci psihično in fizično dozorevati, zato takrat začnemo z nekoliko bolj zahtevno judo vadbo, kot so judo meti, borbe in začetki tekmovanj,« mi ob zaključku našega pogovora o pristopih vadbe pojasnjuje njun trener, ki verjame, da bomo na Lenarta in Anito v prihodnosti še zelo ponosni.

 

Tjaša Podergajs

Foto: Profil Judo kluba Shido Tabor na Facebooku

Oglejte si tudi