Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Seminar o hormonski jogi v Vojniku

Hormonska joga je naravna metoda za vzpostavljanje hormonskega ravnovesja. V podjetju Fizioart fizioterapija 23. in 24. januarja 2016 v Vojniku ponovno gostimo priznano učiteljico hormonske joge v obliki vikend seminarja, kjer se boste naučili zaporedja vaj in boste tovrstno jogo lahko izvajali samostojno doma. Informacije lahko dobite na telefonskih številkah 040 60 60 37 (Vesna) in 041 39 51 37 (Alenka).

Alenka Košorok Humar je hatha joga učiteljica in mednarodno certificirana učiteljica terapije hormonske joge in qi gonga. Alenkina velika strast in raziskovanje so hormoni in endokrini sistem. Ta veja medicine je ena zadnjih odkritih in vedno bolj aktualnih. Ne mine leto, da ne bi znanstveniki odkrili kakšnega novega hormona. Hormonska joga, ki jo Alenka na delavnicah in rednih vadbah poučuje že dobrih pet let, predstavlja naravno pomoč pri vzpostavitvi hormonskega ravnovesja. Hormonska joga je učinkovita alternativa za vse vrste ženskih in moških težav s hormonskimi nihanji (predvsem v srednjih letih), je pa odlična pomoč tudi mlajšim ženskam z določenimi težavami, kot so PMS, policistični jajčniki, neredna menstruacija, težave z zanositvijo in podobno. Prvi rezultati vadbe se pokažejo takoj, najkasneje po štirih mesecih vadbe. Vaje so enostavne, posebno predznanje joge ni potrebno, zahtevajo pa redno prakso. Alenka poučuje hormonsko jogo za ženska in moška hormonska nihanja in stres ter hormonsko jogo za diabetes.

 

S hormonsko jogo spodbujamo in uravnovesimo žleze z notranjim izločanjem in s tem ohranjamo optimalno raven hormonov v svojem organizmu. Gre za aktivno samoterapijo, brez vnosov identičnih ali bioidentičnih hormonov. Alenka je pri Založbi Eno iz Nove Gorice februarja 2013 izdala knjigo Hormonska joga (poetično-dinamični priročnik za uravnoteženo hormonsko življenje). V njej je zbrala tudi kopico zelo koristnih nasvetov za zdravo hormonsko življenje. Tudi po izidu knjige se njena izobraževanja in raziskovanja še nadaljujejo in pletejo, zato nam je tokrat povedala 9 koristnih idej in predlogov (9 je tudi energetsko število, ki je v kitajski tradicionalni medicini zdravilno in simbolno):

 

1. Dihanje: 10 globokih vdihov in izdihov nekajkrat na dan. Dihanje je najbolj naravna, a najbolj neuporabljena tehnika našega življenja. Zdi se, kot da je najbolj sama po sebi umevna. A vdihniti moramo v trebušni (abdominavni) predel in peljemo dih navzgor do pljuč in grla. V izdihu peljemo dih navzdol po isti poti; s polnim zavedanjem.

 

2. Gibanje: hormonska joga ali (in) katero koli gibanje ali šport. Zelo priporočam hitro hojo in gibanje na svežem zraku ter zlasti plavanje. Zadnje raziskave nemških znanstvenikov potrjujejo, da šport (tudi amaterski, 3-krat tedensko) spodbuja aktivnost možganov. Mišice izločajo snovi, ki tvorijo nova vezja celic v tem delu telesa, večajo koncentracijo, reševanje problemov, zmanjšujejo stres, z njimi se učinkovito spopadamo proti depresijam in demenci. Hormonska joga je ciljno usmerjena na hormonski sistem, deluje pa na balans vseh telesnih sistemov.

 

3. Aktivna osebna nega: oljenje in ščetkanje je aktivnost, ki nam ne vzame veliko časa, je enostavna in dostopna tudi na potovanjih. Moramo imeti samo primerno olje, npr. mandeljnovo, ki mu dodamo nekaj kapljic svojih najljubših eteričnih olj, in ščetko z naravnimi ščetinami. Najprej se ščetkamo – krtačimo od nog do glave z dobro ne pretrdo ščetko z naravnimi ščetinami. Naoljimo celo telo, prav tako od spodaj navzgor, od stopal do glave, z dolgimi, ravno prav nežnimi gibi vlažnih dlani. Olje dobro utremo v kožo. Nato si privoščimo dolgo prho ali kopel.

4. Prhanje: z naoljenim telesom stopimo pod izmenično prho. Najprej se prhamo z mlačno vodo, potem z malo bolj vročo, pa spet z mlačno in nato s hladnim curkom. Poživlja! Zdravilni učinki t. i. hidroterapije so že dolgo poznani – pravzaprav knajpanje. Voda je zdravilna, izmenično pa poživlja in podpira krvni obtok. Ne potrebujemo nobenih dragih centrov spa, učinke si pričaramo doma. Važen je vrstni red; prha na naoljeno in zmasirano telo. Olje se bo s tem lažje vpilo in zmasiralo tudi kosti in členke. Na počitnicah lahko zamenjamo prho tudi s skokom in jutranjim plavanjem v morju, jezeru, tolmunu idr.

 

5. Sonce: po vročem poletju smo malce zbegani pri prehodu v jesen, a to nas ne bi smelo spraviti iz naših zemeljskih tirnic; sonce in zemlja, korenine, nad tem seveda še nebo. Za dobre hormone oziroma aktivi vitamin D3 in hormon priporočam v vseh letnih časih 20 minut izpostavljanja soncu, četudi le notranjost dlani (tam se D3 najbolj absorbira), vendar si naslednji 2 uri ne smemo umivati ali izpirati dlani, kajti vse lahko izperemo.

 

6. Hrana: v teh časih smo vsi popolnoma ozaveščeni glede hrane, zato bi bilo »biti pametna« absoluten faux pas. Vseeno svetujem, da je naš obrok sestavljen iz sezonskih sestavin, priporočam veliko sadja, grozdja, tudi buče (poznamo jih veliko vrst). Enostaven recept: približno 1 kg očiščenega in narezanega mesa buče 10 minut dušimo na 1 žlici olivnega olja, posolimo s pol čajne žličke piranske soli, popramo in zalijemo s pol litra vode. Ko zavre, dušimo še 15 minut. S paličnim mešalnikom zmiksamo. Juho lahko dekoriramo z nekaj kapljic bučnega olja in nekaj prepraženimi semeni bučnic. Zelo okusno! Pa ne pozabimo zraven pojesti kakšnih kakovostnih beljakovin, ki so nujne za naše hormone.

 

7. Voda: nikoli je ni preveč! Ali pa? Pazimo, da ne pretiravamo s pitjem, da ne odplaknemo vseh svojih vitaminov in mineralov. Vsak ima svojo merico. Raje kdaj popijmo kakšen metin, kamilični čaj, prav tako pomiri janežev ali t. i. otroški janežev čaj, ki je še posebej blagodejen za naš endokrini sistem. Tako enostavno je!

 

8. Branje: končno bomo imeli čas za branje romana, ki ga poleti zaradi vseh drugih aktivnosti nismo imeli časa prebrati. Branje spodbuja nove ideje, stavčne zveze, besede, ki jih v življenju plasiramo sebi in drugim. Branje sodobnih tekstov spodbuja ustvarjalnost in širi naš besedni zaklad. Pojdite v najbližjo knjigarno in izbira bo zagotovo zelo težka.

 

9. Sladko je početi nič. Tudi dolgočasje je koristno. Dokazano je, da preveč gibanja, telovadbe, teka, fitnesa ni dobro za naše sisteme, tudi ne za naše hormone. Preveč je slabše kot premalo. Ne verjamete, ne? Zato si je dobro privoščiti kakšen popoldanski spanec. Pa tudi večje »lenarjenje«, še posebej jeseni, kajti jeseni se, po najnovejših odkritjih nevroznanstvenikov, v naših možganih tvorijo nove vezi in spodbujajo vse vrste dejavnosti za naprej. »Lenoba« zna biti izvir kreativnosti in samospoznanja, za tem pride sveža energija in nove ideje.

 

Alenka Košorok Humar

Foto: Vesna Tajnšek

Oglejte si tudi