Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Zdravje v vrtcu

V okviru projekta Zdravje v vrtcu smo kot skupina sodelovali v natečaju Zdrava prehrana v sodelovanju z Društvom za sobivanje in Merkatorjem.
 Izdelali smo knjigo na temo zdravja, ki je vsebovala vse tiste dejavnosti, ki pripomorejo k ozaveščanju zdravega načina življenja.

In ker smo po mnenju komisije to zelo dobro opravili, smo dobili nagrado: kuharsko delavnico z Matjažem Kološo, univ. dipl. inž. živ. tehnologije.

Čeprav smo z otroki že velikokrat pripravljali tople in hladne zdrave jedi, so otroci nestrpno pričakovali izvedbo delavnice.

Vsi skupaj smo bili veseli, da bomo ponovno izvedeli nekaj več o pripravi zdrave  prehrane.

Tako je prišel g. Matjaž , se nam najprej predstavil, nato pa pokazal sestavine, s katerimi smo kasneje kuhali.  Spoznali smo trsni sladkor, kokosovo maščobo, tofu, piro, proso, sojino mleko …  Otroci so poimenovali in poskušali prepoznavati jedi, s katerimi prej še niso bili seznanjeni.

 Z zanimanjem so se seznanjali  in pokušali  sestavine, ki jim prej niso bile tako poznane.

Najprej smo začeli s pripravo sestavin za zelenjavno proseno juho. Otroci so proso tipali, vonjali in ga na koncu tudi zmleli s posebnim mlinčkom. Vsak posebej se je lahko preizkušal v kuharskih spretnostih. Vsi so lahko pripravljali sestavine za pripravo juhe: rezali zelenjavo, mleli proso in ob tem tudi kaj pokušali.

Ob tem smo pripravljali tudi hladno predjed, ki se imenuje tofujev namaz z bučkami in porom.

Pri tem so otroci sestavine po navodilu dodajali in le-tega tudi stepali, ob koncu pa ga namazali na koruzne hrskije.

Vse otroke so izredno zanimali novi okusi, ki so enim šli v slast, drugi pa so jed samo poskusili.

In še za konec - tisto najslajše - sladica: pirin zdrob z lešniki in s kakavom.

Najprej smo proso skuhali, otroci so počasi mešali, da se je zgostilo, nato pa smo ga odstavili.

Sami so dodajali mlete lešnike, kakav, trsni sladkor, kokosovo maščobo ter vse skupaj dobro premešali. Ko smo sedli za mizo in si pripravili pogrinjke ter začeli jesti, se je slišalo še samo: "Mmm, kako je dobro!"

 

                                                                                                  Strokovni delavki: Katarina Antloga, dipl. vzg.

                                                                                                                       Martina Gorišek, pom.  vzg.

Oglejte si tudi