Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Začetek gradnje nizkoenergetskega vrtca Vojnik

Občina Vojnik je na portalu javnih naročil, dne 22. marca 2011, objavila razpis za izbiro izvajalca za gradnjo nizkoenergetskega vrtca v Vojniku. V predmetnem naročilu je bilo prejetih 8 ponudb. Zaradi nesprejemljivih ponudb je občina ponovno razpisala postopek oddaje javnega naročila po postopku s pogajanji. Povabila so se udeležili 4 ponudniki, med katerimi je komisija za oddajo javnega naročila izbrala najugodnejšo ponudbo podjetja CM Celje d.d. Ponudba izvedbe v vrednosti 1.558.000,00 EUR zajema: rušenje montažnega dela vrtca, izgradnja novega dela in opremo.

Projekt, ki je predmet prijave, obsega izvedbo izgradnje nizkoenergetskega vrtca Vojnik. Izgradnja vrtca Vojnik zajema:

-       rušenje dotrajanega montažnega dela obstoječega objekta vrtca, ohrani se le novejši klasično zidan del objekta,

-       izgradnja novega vrtca v dveh etažah - 1367,5 m2.

 

Obstoječi vrtec:

Novejši klasično zidan del obstoječega vrtca se ohrani, dotrajani montažni del pa v celoti poruši in nadomesti s klasično nizkoenergetsko gradnjo. Del obstoječe stavbe vrtca, ki se bo ohranil, bo vseboval:

-       v pritličju: 3 igralnice, del sanitarij, garderobo, kotiček za starše, vhodni vetrolov,

-       v nadstropju: prostore ravnatelja, administracije, računovodstva, arhiva, vodje enote ter kabinet za vzgojne pripomočke.

Obe etaži bosta s hodnikom vezani na novo načrtovani objekt.

 

Novo načrtovani objekt (nov vrtec) bo sestavljen iz delno vkopanega pritličja in nadstropja. Program v novem vrtcu bo zajemal:

-       v pritličju: 4 igralnice, dodatne prostore, sanitarije, spremne prostore, večnamenski prostor / športno igralnico, kuhinjo, gospodarske in komunikacijske prostore,

-       v nadstropju: 7 igralnic, dodatne prostore, terase, sanitarije, zbornico ter komunikacijski del etaže.

Obe etaži bosta povezani s stopniščem ter dvigalom. Igralnice v obeh etažah bodo imele dostop na teraso in ozelenjene površine.

 

Objekt bo klasične gradnje z delno ozelenjeno streho. Zunanji ovoj bo iz visoko izolativne opeke ter 15 cm slojem termoizolacije. Notranje nosilne stene ter stene igralnic bodo iz min. 20 cm debelega opečnega sloja, ki bo ustrezal zahtevam akustike. Konstrukcije v stavbi bodo koncipirane tako, da bodo ustrezale zahtevam o nizkoenergetski gradnji.

 

Projekt je v skladu z Regionalnim razvojnim programom Savinjske regije 2007-2013 (PRIORITETA 3 – OKOLJU PRIJAZNA IN DOSTOPNA REGIJA; UKREP 3.2.1.-ENERGETSKA  SANACIJA IN TRAJNOSTNA GRADNJA STAVB) in izkazuje regionalni pomen, saj bo izvedena naložba v izgradnjo nizkoenergetskega vrtca prispevala k zmanjševanju rabe energije v javnih stavbah ter uporabi obnovljivih virov energije, kar je eden od razvojnih ciljev v Savinjski regiji. Po zaključku naložbe bo objekt funkcioniral kot energetsko učinkovit.

Naložba je projektirana v skladu s Pravilnikom o učinkoviti rabi energije v stavbah (Ur. l. RS, št. 93/08 in 47/09). Po zaključku naložbe bo objekt funkcioniral kot energetsko učinkovit objekt.

Po izvedbi naložbe bo v vrtcu možnost izvajanja dodatnih dejavnosti.

 

Občina Vojnik je naložbo prijavila na Javni razpis za sofinanciranje operacij javne infrastrukture, v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj, v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, v okviru prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi« in razvojne prioritete – Razvoj regij«. Delež sofinanciranja znaša 807.491,00 EUR.

 

Za strokovni nadzor je bilo izbrano podjetje NAVOR d.o.o. iz Celja; Alojz Rovan kot odgovorni nadzornik gradnje.

 

V sredo 1. junija 2011 bo sledil podpis pogodbe z izvajalcem.

 

V času med 1. in 10. junijem 2011 bodo opravljene dejavnosti glede selitve otrok v prostore OŠ Vojnik. Rušenje starega montažnega vrtca se planira v času med 10. in 12. junijem 2011.

 

Predviden zaključek gradnje: začetek leta 2012.

 

 

Vesna Poteko, mag.

višja svetovalka za

investicije in šolstvo

Oglejte si tudi