Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
0°C
PON.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Spoznavanje dediščine prednikov

Otroci in vzgojiteljice Vrtca Mavrica Vojnik vsako leto sodelujemo na sejmu Altermed v Celju, kjer v okviru dejavnosti ekošole predstavimo primer dobre prakse. Na letošnjem sejmu, ki je potekal od 11. do 13. marca 2016, smo se predstavili z babičino kuhinjo.

Vzgojno delo v našem vrtcu temelji na spoznanju, da bogato in spodbudno učno okolje omogoča otroku izkušnje, ki so pomembne za ves njegov razvoj – vseživljenjsko učenje. Velikokrat si postavimo vprašanje, kako otrokom privzgojiti odgovorno vedenje, pozitiven odnos ipd. Otrokom je treba postavljati smiselne zahteve in probleme, pri katerih so aktivno udeleženi, pridobivajo izkušnje, spoznanja in jih čustva tako angažirajo, da jih pripeljejo do aktivnega učenja. Prepletli smo zdrav način prehranjevanja iz preteklosti, jih seznanili z izročili in ljudskimi običaji.

 

Ob tem projektu smo se povezali z okolico in spoznavali dediščino svojih prednikov ter se aktivno vključili v proces priprave različnih avtohtonih slovenskih jedi, se naučili procesa ter s pomočjo babic izdelali kuharsko knjigo slovenskih jedi. Ob tem so bili otroci aktivni soudeleženci procesa in so vzpostavljali pozitivne interakcije z vsemi odraslimi, ki so sodelovali v procesu. Hvala vsem, ki so nam pomagali na tej poti.

 

Tekst in foto: Romana Suholežnik,
Vrtec Mavrica Vojnik

Oglejte si tudi