Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 06.12.2016

jasno
Popoldne bo pretežno jasno, le v Prekmurju bo še megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem do 12 stopinj C.
-5°C | 6°C
sreda, 07.12.2016
-5°C | 6°C
četrtek, 08.12.2016
-5°C | 11°C
petek, 09.12.2016
-5°C | 13°C
sobota, 10.12.2016
-4°C | 12°C
Opozorila
Torek, 6.12.2016 ob 13h
Dodatnega opozorila ni.
-5°C
6°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Vrtec

V babičini kuhinji


VRTEC

| |
17.03.2014      21:22
A A

V babičini kuhinji


S tem naslovom je Vrtec Mavrica iz Vojnika predstavil primere dobre prakse na sejmu Altermed, kjer sodelujejo vsako leto.


Babičina kuhinja vrtca Mavrica Vojnik na Altermedu.
Babičina kuhinja vrtca Mavrica Vojnik na Altermedu.
Deli:

Vzgojno delo v našem vrtcu temelji na spoznanju, da bogato in spodbudno učno okolje omogoča otroku izkušnje, ki so pomembne za ves njegov razvoj - vseživljenjsko učenje.

Velikokrat si postavimo vprašanje,kako otrokom privzgojiti odgovorno vedenje, pozitiven odnos do …

Otrokom je potrebno postavljati smiselne zahteve in postavljati probleme, pri katerih so aktivni udeleženci in pridobivajo izkušnje, spoznanja ter jih čustva tako angažirajo in pripeljejo do aktivnega učenja.

Prepletli smo zdrav način prehranjevanja s preteklostjo, izročilom in ljudskimi običaji.

Tako smo si zadali naslednje naloge, ki smo jih do sedaj realizirali;

  • Nabiranje kostanja in peka ter kuhanje le tega.
  • Prehrana ob Martinovem času - priprava polnjenih jabolk.
  • Tradicionalni slovenski zajtrk - priprava medenjakov in polnozrnatih žemljic.
  • Ob aktivnostih na temo zdrava prehrana smo pripravili zelenjavno juho, jabolčno čežano, polnozrnate palačinke ter spoznavali in uživali različne vrste čaja (kamiličen, bezgov, lipov) ter zeliščne čaje iz naše gredice, sladkane z medom.
  • Trenje orehov, lešnikov in prepevanje ljudskih pesmi ob tem.
  • Pripravimo in posušimo sadje - sadni krhlji.
  • Spoznavanje jedi, ki so zaznamovale predprazničen in prazničen čas - priprava kvašenih parkeljnov, medenjakov ob Miklavžu, priprava različnih piškotov, sadni kruh.
  • Obisk kmetije in spoznavanje krušne peči ter priprava kruha.

 

Ob tem projektu smo se povezali z našo okolico in spoznavali dediščino naših prednikov ter se aktivno vključili v proces priprave različnih avtohtonih slovenskih jedi.

Ob tem so bili otroci aktivni soudeleženci procesa in so vzpostavljali pozitivne interakcije z vsemi odraslimi osebami, ki so sodelovale v tem procesu.

 

 

Strokovni delavki: Romana Suholežnik in Petra Narobe ter otroci

 





0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vojnik!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Ogledalo
Številka: 112
Izšla: 22.09.2016
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.