Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Tudi najmlajši v vrtcu o mesecu požarne varnosti

Mesec oktober je mesec požarne varnosti, mesec, v katerem se pogovarjamo o nevarnostih ognja, naravnih nesreč, delu, ki ga opravijo gasilci, in še mnogočem.
č

V vrtcu Mavrica Vojnik enkrat letno organiziramo evakuacijsko vajo, ki jo izvajamo z namenom preverjanja ustreznosti odzivov na požar in druge nesreče in preverjanja poznavanja posameznih nalog. Z vajo preizkušamo organizacijsko in tehnično pripravljenost zaposlenih in otrok za varno zapustitev zgradbe v primeru izrednih razmer in ugotavljamo morebitne izboljšave, da bi bila evakuacija bolj učinkovita.

Zato smo 24. 10. 2013 organizirali evakuacijsko vajo v centralni enoti v Vojniku. Pri vaji so sodelovali zaposleni, otroci starejših skupin in PGD Vojnik. Istega dne smo vajo izvedli tudi v enoti Frankolovo in v Stari šoli.

 

V kombiniranem oddelku smo tako spoznali gasilca in opremo, ki jo potrebuje v primeru požara, spoznali in osvojili smo pomembne telefonske številke (112, 113), katere moramo poklicati v primeru nesreče ali nevarnosti, ter se pogovarjali tudi o tem, kaj moramo povedati, kadar pokličemo na ti dve številki. Ob prebiranju slikanic »JEŽEK SNEŽEK« smo spoznali nevarnosti požara in poplave ter se ob dogodivščinah in pomembnih nasvetih Ježka Snežka veliko naučili.

Prav posebno doživetje pa je bilo, ko smo obiskali GASILSKI DOM VOJNIK. Čeprav smo kombiniran oddelek, smo navdušeno prisluhnili vsem gospodom gasilcem, ki so si na ta dan vzeli čas za nas, otroke in zaposlene Vrtca Mavrica Vojnik, in nam zelo nazorno in slikovito razkazali svoje prostore, vozila, reševalno lestev, sirene ter seveda največje presenečenje za otroke – REŠEVALNEGA PSA. Reševalni pes Maks je bil tisti, ki je navdušil vse, tudi tiste najmlajše, za katere je bil zvok sirene prehrupen. Njegov oprtnik je bil dobro pripravljen za reševanje ponesrečencev različnih nesreč. Vse pohvale vsem, ki se trudite in skrbite za varnost vseh nas v občini Vojnik z delom gasilca v PGD Vojnik.

 

Gasilce na Frankolovem pa so obiskali otroci najstarejše in kombinirane skupine iz enote Frankolovo. Ob prihodu nas je prijazno sprejel poveljnik gasilskega društva, g. Franc Rihter, ki nam je predstavil gasilski kamion, gasilsko opremo in pripomočke, povedal, čemu služijo, zakaj jih gasilci uporabljajo. Otroci so raziskovali, opazovali, nenehno spraševali in dobili na vsa vprašanja potrebne odgovore. Ob koncu pa smo se odpeljali na krajšo vožnjo z gasilskim kamionom, kar nam je še posebej polepšalo dan.

 

 Sodelovalna kultura med Vrtcem Mavrica Vojnik in številnimi društvi (med katerimi je že mnogo let tudi PGD Vojnik) je dobro razvita, in ravno to je tisto, kar dopolnjuje naše delo. Otroke lahko učimo na različne načine. Trenutki, ko imamo priložnost teorijo in vse, kar smo prebrali v knjigah, prikazati tudi v praksi, je tisti del, ki otrokom daje veliko. Narava človeka je takšna, da si trenutke in stvari zapomnimo bolje, kadar so prisotni tudi čutni dražljaji. Z obiskom, kot je bil naš v Gasilskem domu Vojnik, so otroci brez dvoma prejeli in usvojili pomen biti GASILEC.

 

Zahvaljujemo se vsem GASILCEM PGD Vojnik, PGD Frankolovo, ki ste nam namenili svoje znanje, izkušnje in nas toplo sprejeli v vaš/naš GASILSKI DOM.

  Članke Mojce Vasle, Katje K. Grosek in Klaudije Lubej združila in uredila Lidija Eler Jazbinšek

 

Oglejte si tudi