Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Gremo v svet

Otroci in odrasli iz Vrtca Mavrica Vojnik smo se odločili, da jo mahnemo v svet – neizmerno si namreč želimo spoznati nove prijatelje, njihove navade, običaje, jezik … in jim hkrati predstaviti sebe, svoj vrtec, kraj in državo v vsej raznolikosti, pestrosti in lepoti.
V šolskem letu 2014/15 se je naš vrtec z nekaterimi skupinami prvič prijavil k sodelovanju pri projektu »Pomahajmo v svet«/»Say Hello to the World«. Namen projekta je mednarodno sodelovanje izobraževalnih ustanov (vrtcev in šol) po zelo zanimivo pripravljenem programu »Petih prstov«. Program vsebuje naslednje teme:

palec – to sem jaz,

kazalec – jaz in moja družina,

sredinec – jaz in moj vrtec,

prstanec – jaz in moje mesto,

mezinec – jaz in moja država.

Vsak mesec se bomo spoznali z eno temo in jo po Skypu predstavili prijateljem iz izbrane tuje države, prav tako se bodo prijatelji predstavili nam. Otroke bomo na ta način popeljali na virtualno popotovanje, na katerem bodo odkrivali multikulturni dialog in življenje na drugem koncu sveta.

 

Cilji projekta so med drugim, da otroci s pomočjo odraslih:

  • spoznavajo medkulturne in druge razlike, rešujejo probleme nestrpnosti, premagujejo stereotipe, predsodke …;
  • skrbijo za socialno pravičnost;
  • spoznavajo in odkrivajo domače okolje in širši svet ter si s tem oblikujejo narodno in državljansko zavest;
  • spoznavajo, kako je zgrajena družba, se seznanjajo z različnimi funkcijami bližnjega družbenega okolja, s poklici, delovnimi in kulturnimi okolji;
  • razvijajo svojo kreativnost, ustvarjalnost, uporabljajo pridobljena znanja na področju igre, gibanja, ustvarjanja;
  • se povezujejo z otroki iz evropskih in drugih držav in sklepajo nova prijateljstva;
  • spoznavajo in se učijo varno uporabljati računalnik;
  • se naučijo tuje besede oz. jezika;
  • promovirajo Slovenijo.

Najina skupina sodeluje s hrvaškim vrtcem Sunčana. Kot vedno so se ustrezno motivirani otroci naloge lotili zelo resno in z veliko vnemo. Najprej so narisali sebe, se pobarvali in prilepili na plakat. Ker za prečkanje državne meje (potovali bomo v Zagreb) potrebujemo osebni dokument, pa smo si izdelali tudi vsak svojo osebno izkaznico. Nato smo se lotili raziskovanja kraja, v katerem obiskujemo vrtec, in občine. Po informacije smo z različnimi vprašanji odšli na občino, kjer so nas zelo lepo sprejeli in nam dali ogromno gradiva: zgibanke, prospekte, zemljevide, keramične izdelke, brošure – tudi v hrvaškem jeziku, česar smo bili še posebno veseli, saj jih bomo po pošti poslali svojim prijateljem. Zahvaljujemo se gospe Petri Pehar Žgajner za sodelovanje, pomoč, prijaznost in vse, kar smo odnesli v igralnico in uporabili za namen projekta.

 

Otroci so takoj po obisku podali idejo in uredili kotiček Občina Vojnik. Vanj so postavili gradivo, keramični občinski grb, računalniško tipkovnico, telefon, koledar … Narisali so tudi grbe in izdelali ogromen plakat občine Vojnik. Na zemljevidih so označili kraje, kjer živijo, in kraj, v katerem obiskujejo vrtec … To pa še ni vse – v nekaj dneh smo usvojili tudi otroško pesem v hrvaščini z naslovom Kad si srećan in se naučili kar nekaj hrvaških besed. Dejavnosti projekta potekajo s polno paro, otroci dajejo nove in zanimive predloge, sodelujejo tudi njihovi starši. Obogateni z novim znanjem, opremljeni z izdelki, dobro voljo in energijo komaj čakamo, da se bomo na začetku februarja prvič v živo videli in slišali s prijatelji iz Hrvaške.

 

Aleksandra Ambrož in Irena Fevžer

 

Oglejte si tudi