Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Gibanje kot pomembna stalnica v vrtcu

Gibanju v našem oddelku namenjamo veliko časa in pozornosti in ga zavzeto ter kakovostno izvajamo kontinuirano čez celo šolsko leto. Glede na prioritetni cilj našega vrtca, »razvijanje gibalnih sposobnosti in pridobivanje zaupanja v svoje telo (sprostitvene in plesne dejavnosti)«, gibalne dejavnosti nadgrajujemo ob sodelovanju z različnimi institucijami ter se vključujemo v različne projekte.

Stremimo k temu, da otrokom omogočimo čim bolj kakovostno učno okolje (primeren prostor, varni didaktični pripomočki, športni rekviziti), dejavnosti prilagajamo starosti otrok, znanju, izkušnjam s primernim pristopom, da omogočimo čim več novih izzivov, s katerimi pripomoremo k razvijanju osnovnih motoričnih spretnosti in sposobnosti (ravnotežje, koordinacija, hitrost, moč, gibljivost, natančnost, vzdržljivost). Zelo pomemben je socialni vidik, saj otroke vzgajamo za življenje. Otroci se učijo samostojnosti, medsebojne pomoči in sodelovanja, skrbijo za svoje stvari, si oblikujejo delovne navade in pozitivno samopodobo, skrbijo za lastno varnost in varnost drugih, krepijo medsebojne odnose in pozitivni športni duh ter se ob tem učijo sprejemanja porazov.

V oddelku vsakodnevno stremimo h gibanju v obliki jutranjih razgibavanj, sprostitvenih iger, glasbeno-gibalnih iger, meditacij, to je pri našem delu postala že rutina. Aktivno in uspešno sodelujemo z OŠ Frankolovo, ki nam omogoča izvedbo gibalnih uric v telovadnici enkrat na teden (vsako sredo), tako imamo možnost uporabiti različne športne rekvizite. Ob predhodnem dogovoru enkrat mesečno izvajamo vadbeno uro skupaj s prvošolčki, kar nam je v veliko veselje, saj se ponovno srečujemo z otroki, ki so prejšnje šolsko leto obiskovali naš vrtec. V veliko veselje nam je sodelovanje s plesno šolo »Pleši z menoj«, izvajalke Urške Plemenitaš Iršič, ki nam je velikodušno ponudila plesne in sprostitvene dejavnosti ter jogo za otroke čez celo šolsko leto, za kar smo ji zelo hvaležni. Ob tem pridobivamo nove izkušnje, veščine in znanje, kar je za otroke velik izziv.


Aktivno se odzovemo sodelovanju z različnimi zunanjimi izvajalci, ki nam podajo nove smernice pri svojem delu. Tako nam je v tednu otroka gibalno urico popestrilo športno društvo Gibitus z izvedbo gibalnega poligona ob uporabi novih športnih orodij. Že tretje šolsko leto uspešno sodelujemo v gibalnem športnem programu »Mali sonček«, kjer pa se aktivno vključujejo starši otrok, saj z gibalnimi aktivnostmi skrbimo za prijetno vzdušje in medsebojno druženje, povezanost, kar krepi naše medsebojne odnose. Prizadevamo si, da gibanje daje otrokom občutek ugodja, varnosti, veselja, dobrega razpoloženja, počutja in skrbi za lastno zdravje. Otrok ob pozitivnih izkušnjah gradi in razvija svojo samopodobo.

 

Uvajanje in seznanitev otrok s športnim in zdravim načinom življenja že v vrtcu je zelo pomembno, ker je otrok v predšolskem obdobju najbolj dojemljiv, nima predsodkov in negativnih izkušenj, prav tako pa tega obdobja kasneje v celoti ni mogoče več nadomestiti. Razvijanje gibalnih sposobnosti in gibalni razvoj sta odločilna v zgodnjem otroštvu, ko je ves organizem, zlasti pa živčni sistem, najdovzetnejši za vplive okolja. Predšolsko obdobje je z vidika razvoja zato eno najobčutljivejših obdobij za razvoj naravnih oblik gibanja, ki so podlaga za zahtevnejše oblike gibanja (Videmšek in Pišot 2007). Ne moremo zagotoviti celostnega razvoja otroka, če se ne zavedamo pomena gibalnega razvoja, ki temelji na pestrosti in kakovosti gibalnega učenja.

 

Klaudija Lubej in Lidija Kračun, OE Frankolovo

Foto: Klaudija Lubej

Oglejte si tudi