Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk

Ozaveščanje o pomembnosti lokalno pridelane hrane se začne že v zgodnjem otroštvu. Lokalno pridelana hrana je na svoji kratki poti “od njive do krožnika v lokalnem okolju” s stališča prehranske vrednosti kakovostnejša, ima višjo hranilno vrednost in višjo vsebnost vitaminov.
Temu skušajo čim bolj slediti tudi v vrtcih in šolah na področju občine Vojnik, kjer skozi leto v jedilnike vključujejo pridelke in izdelke lokalnih pridelovalcev hrane.

 

V tednu slovenske prehrane pa je bil poseben poudarek namenjen različnimi dejavnostim in izkušenjskemu učenju ter spoznavanju pomena zdrave prehrane.

 

Tudi letos se je v Vrtcu Mavrica z enotami, OŠ Vojnik s podružnicami, OŠ Frankolovo in Vrtcu Danijelov Levček odvijalo in izvedlo mnogo zanimivih dogodkov, ki so se zaključili s petkovim tradicionalnim slovenskim zajtrkom z dišečim domačim kruhom, maslom, medom domačih čebelarjev, mlekom s kmetij, jabolkom lokalnih sadjarjev.

V vsaki sredini pa so poskrbeli za niz aktivnosti, presenečenj ali dejavnosti, ki so na ta dan ali pa na ves teden v otroških spominih pustili poseben pečat.

V Vrtcu Danijelov Levček so poleg domačega rženega kruha in jogurta lokalnega izvora tudi jabolka, ki jih dobijo na kmetiji Dimec, zato so si otroci lahko letos to kmetijo tudi ogledali in tako spoznali, od kod pridejo jabolka v vrtec.

Z aktivnostmi so nadaljevali v sklopu jesenskih piknikov, kjer so spoznavali različne vrste jabolk ter iz njih s pomočjo staršev pripravili jabolčni sok in različne sladke dobrote ter na igrišču posadili jablano. Posušili so tudi jabolčne krhlje, s katerimi se bodo posladkali ob obisku sv. Miklavža.

Preko različnih ustvarjalnih delavnic so spoznavali življenje čebel in medene izdelke, kar jim je ob koncu projekta na zanimiv način predstavil še čebelarski mojster Andrej Jernej.

Na zajtrku so se nam poleg župana in predstavnikov občine letos pridružili tudi predstavniki Sveta staršev posameznih skupin.

 

V Vrtcu Mavrica so dan pričeli z dramatizacijo slikanice REPA VELIKANKA, ki so jo strokovne delavke (Romana Suholežnik, Petra Narobe, Katja K. Grosek, Metka Štravs, Anja Leskovar in Mojca Trobiš) iz igralnic 1, 2 in 3 pripravile in odigrale za otroke. Za posebno doživetje so poskrbeli, ko so skupaj z otroci zamesili zmes za MEDENJAKE, jih oblikovali, spekli in se z njimi sladkali ves teden.

Učili so se priprave slavnostnih pogrinjkov, s svojim obiskom jih je razveselila ga. Tjaša Slemenšek, ki ima EKO KMETIJO SLEMENŠEK, in nam z veseljem pokazala tudi številne pridelke, pobrane iz njihove njive.

 

Otroci so sodelovali pri vseh stopnjah pripravljanja testa za peko kruha. Skupaj so opazovali dviganje kvasa, zmešali različne vrste moke, dodali semena, sol in vodo. Po izmenjavi predlogov in mnenj, kaj speči iz testa, so se odločili, da si napravimo vsak svojo žemljo.

»Zajtrk je bil poseben tudi zato, ker ga je v naši družbi zaužila skupaj z nami tudi naša ravnateljica Simona Žnidar. Po končanem zajtrku pa nas je obiskal tudi Beno Podergajs, župan občine Vojnik, ki je med drugim poskusil naše žemljice, medenjake in prisluhnil vsemu, kar smo mu želeli povedati. Otroci so brez zadržkov pozdravili župana, mu povedali deklamacijo »JABOLKO RDEČE« ter na zemljevidu Slovenije pokazali kraj, v katerem živijo - Vojnik.

 

Na OŠ Vojnik so učenci razredne stopnje gostili lokalne pridelovalce hrane, katerih izdelke so zaužili v petkovem tradicionalnem zajtrku. Učenci so na slikovit način in ob predstavitvi gospoda Otona Samca spoznali različna žita in »pot« od zrna do kruha. Gospa Marjanca Deželak jih je naučila zameseti testo za kruh, vsak učenec pa je iz krušnega testa oblikoval ptička. Ob zeliščarki so spoznali, da lahko marsikatero rožico uporabimo za okusen čaj. Gospodar Kmetije Podpečan pa jim je predstavil, od kod prihajata slasten sir in jogurt. Učenci predmetne stopnje pa so seznanjali s predelavo mleka in mlečnih izdelkov ter preizkušali različne vrste sira.

                

Pestrost pristopov k spoznavanju tradicije in lokalne hrane so ta teden v otroških spominih zagotovo pustili poseben pečat.

 

                                         Lidija Eler Jazbinšek

 

Oglejte si tudi