Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 30.05.2017

pretežno oblačno
Ponoči bo pretežno jasno.
12°C | 31°C
sreda, 31.05.2017
14°C | 29°C
četrtek, 01.06.2017
13°C | 30°C
petek, 02.06.2017
13°C | 28°C
Opozorila
Ponedeljek, 29.5.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
12°C
31°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo

Tradicionalni slovenski zajtrk


ŠOLSTVO

| |
23.11.2013      11:26
A A

Tradicionalni slovenski zajtrk


Ozaveščanje o pomembnosti lokalno pridelane hrane se začne že v zgodnjem otroštvu. Lokalno pridelana hrana je na svoji kratki poti “od njive do krožnika v lokalnem okolju” s stališča prehranske vrednosti kakovostnejša, ima višjo hranilno vrednost in višjo vsebnost vitaminov.


*Žemljice iz Mavrice
*Žemljice iz Mavrice
Deli:

Temu skušajo čim bolj slediti tudi v vrtcih in šolah na področju občine Vojnik, kjer skozi leto v jedilnike vključujejo pridelke in izdelke lokalnih pridelovalcev hrane.

 

V tednu slovenske prehrane pa je bil poseben poudarek namenjen različnimi dejavnostim in izkušenjskemu učenju ter spoznavanju pomena zdrave prehrane.

 

Tudi letos se je v Vrtcu Mavrica z enotami, OŠ Vojnik s podružnicami, OŠ Frankolovo in Vrtcu Danijelov Levček odvijalo in izvedlo mnogo zanimivih dogodkov, ki so se zaključili s petkovim tradicionalnim slovenskim zajtrkom z dišečim domačim kruhom, maslom, medom domačih čebelarjev, mlekom s kmetij, jabolkom lokalnih sadjarjev.

V vsaki sredini pa so poskrbeli za niz aktivnosti, presenečenj ali dejavnosti, ki so na ta dan ali pa na ves teden v otroških spominih pustili poseben pečat.

V Vrtcu Danijelov Levček so poleg domačega rženega kruha in jogurta lokalnega izvora tudi jabolka, ki jih dobijo na kmetiji Dimec, zato so si otroci lahko letos to kmetijo tudi ogledali in tako spoznali, od kod pridejo jabolka v vrtec.

Z aktivnostmi so nadaljevali v sklopu jesenskih piknikov, kjer so spoznavali različne vrste jabolk ter iz njih s pomočjo staršev pripravili jabolčni sok in različne sladke dobrote ter na igrišču posadili jablano. Posušili so tudi jabolčne krhlje, s katerimi se bodo posladkali ob obisku sv. Miklavža.

Preko različnih ustvarjalnih delavnic so spoznavali življenje čebel in medene izdelke, kar jim je ob koncu projekta na zanimiv način predstavil še čebelarski mojster Andrej Jernej.

Na zajtrku so se nam poleg župana in predstavnikov občine letos pridružili tudi predstavniki Sveta staršev posameznih skupin.

 

V Vrtcu Mavrica so dan pričeli z dramatizacijo slikanice REPA VELIKANKA, ki so jo strokovne delavke (Romana Suholežnik, Petra Narobe, Katja K. Grosek, Metka Štravs, Anja Leskovar in Mojca Trobiš) iz igralnic 1, 2 in 3 pripravile in odigrale za otroke. Za posebno doživetje so poskrbeli, ko so skupaj z otroci zamesili zmes za MEDENJAKE, jih oblikovali, spekli in se z njimi sladkali ves teden.

Učili so se priprave slavnostnih pogrinjkov, s svojim obiskom jih je razveselila ga. Tjaša Slemenšek, ki ima EKO KMETIJO SLEMENŠEK, in nam z veseljem pokazala tudi številne pridelke, pobrane iz njihove njive.

 

Otroci so sodelovali pri vseh stopnjah pripravljanja testa za peko kruha. Skupaj so opazovali dviganje kvasa, zmešali različne vrste moke, dodali semena, sol in vodo. Po izmenjavi predlogov in mnenj, kaj speči iz testa, so se odločili, da si napravimo vsak svojo žemljo.

»Zajtrk je bil poseben tudi zato, ker ga je v naši družbi zaužila skupaj z nami tudi naša ravnateljica Simona Žnidar. Po končanem zajtrku pa nas je obiskal tudi Beno Podergajs, župan občine Vojnik, ki je med drugim poskusil naše žemljice, medenjake in prisluhnil vsemu, kar smo mu želeli povedati. Otroci so brez zadržkov pozdravili župana, mu povedali deklamacijo »JABOLKO RDEČE« ter na zemljevidu Slovenije pokazali kraj, v katerem živijo - Vojnik.

 

Na OŠ Vojnik so učenci razredne stopnje gostili lokalne pridelovalce hrane, katerih izdelke so zaužili v petkovem tradicionalnem zajtrku. Učenci so na slikovit način in ob predstavitvi gospoda Otona Samca spoznali različna žita in »pot« od zrna do kruha. Gospa Marjanca Deželak jih je naučila zameseti testo za kruh, vsak učenec pa je iz krušnega testa oblikoval ptička. Ob zeliščarki so spoznali, da lahko marsikatero rožico uporabimo za okusen čaj. Gospodar Kmetije Podpečan pa jim je predstavil, od kod prihajata slasten sir in jogurt. Učenci predmetne stopnje pa so seznanjali s predelavo mleka in mlečnih izdelkov ter preizkušali različne vrste sira.

                

Pestrost pristopov k spoznavanju tradicije in lokalne hrane so ta teden v otroških spominih zagotovo pustili poseben pečat.

 

                                         Lidija Eler Jazbinšek

 




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vojnik!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Ogledalo
Številka: 114
Izšla: 03.03.2017
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Maj 29 30 31 1 2 3 4 5 6 7
29.05.2017
Danes ni dogodkov.
30.05.2017 | Ostalo
BOLTOVI POHODI
30.05.2017 | Šport
Zaključek pohodov TD
31.05.2017 | Ostalo
Delavnica Repair Cafe
31.05.2017 | Ostalo
S plesom na počitnice
02.06.2017 | Šole in vrtci
Koncert "Ahoj, zapoj z menoj"
03.06.201 | Ostalo
Pohod na Storžič
03.06.2017 | Šport
Frankolovski otroški oviratlonček
03.06.2017 | Ostalo
25. tradicionalni turnir trojk
04.06.201 | Družabni dogodki
Merjenje holesterola, sladkorja v krvi in krvnega tlaka
04.06.2017 | Ostalo
FOLKLORA NA VASI
06.06.2017 | Ostalo
Srečanje starejših krajanov nad 80 let
06.06.2017 | Ostalo
HOJA NA DVA KILOMETRA
07.06.2017 | Ostalo
Razstava del Doroteje Hauser
30.05.2017 | Ostalo
BOLTOVI POHODI
30.05.2017 | Šport
Zaključek pohodov TD
31.05.2017 | Ostalo
Delavnica Repair Cafe
31.05.2017 | Ostalo
S plesom na počitnice
02.06.2017 | Šole in vrtci
Koncert "Ahoj, zapoj z menoj"

Bodite prvi pri oddaji mnenja.