Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Svetovni dan zemlje v Vrtcu Mavrica Vojnik

Ljubezen in spoštljiv odnos do narave sta vrlini, ki jih v Vrtcu Mavrica Vojnik približujemo otrokom že od samega vstopa v vrtec.
SVETOVNI DAN ZEMLJE V VRTCU MAVRICA VOJNIK

»Tisti, ki opazuje lepoto Zemlje, najde zaloge moči, ki bodo zdržale, dokler bo trajalo življenje.

Koliko simbolične pa tudi prave lepote je v seljenju ptic,

v plimi in oseki bibavice, v zvitih popkih, pripravljenih na pomlad.

Nekaj neskončno zdravilnega je v ponavljajočih se pripevih narave –

zagotovilo, da po noči pride zora in po zimi pomlad.«

(RachelCarson: Občutek čudežnosti).

 

Ljubezen in spoštljiv odnos do narave sta vrlini, ki jih v Vrtcu Mavrica Vojnik približujemo otrokom že od samega vstopa v vrtec.

V letošnjem letu smo SVETOVNI DAN ZEMLJE, 22. 4., obeležili ne samo na ta dan, ampak so se dejavnosti, povezane s spoštljivim in naklonjenim odnosom do narave, vrstile skozi celoten mesec. V sodelovanju s številnimi tako notranjimi, kot tudi zunanjimi sodelavci vrtca smo lahko izpeljali začrtano pot, ki je vodila vse od PONOVNE UPORABE OBLAČIL (sodelovanje z Centrom ponovne uporabe - CPU), čistilne akcije OČISTIMO SLOVENIJO 2013, zasaditve (grmovnic, zeliščnih vrtov, škratkove dežele, hotela za žuželke) v okolici vrtca, sodelovanja na natečajih AVTOHTONA SLOVENSKA SEMENA in PLANETU ZEMLJI PRIJAZEN VRTEC ter do izvedbe vsakoletnega projekta našega vrtca - PLANINČKOV.

V sodelovanju s Centrom ponovne uporabe (CPU) smo izvedli akcijo ponovne uporabe oblačil, kjer so otroci prinesli v vrtec premajhne majice, katere je nato prišel iskati Rak krojač, ki je iz vseh teh premajhnih oblačil otrokom napravil trakove za ušesa. Akcija je bila izredno zanimiva za otroke in tudi starše, saj smo jim tako na zabaven in poučen način lahko približali način ponovne uporabe, ki se izvaja v Centru ponovne uporabe.

V letošnjem letu je vsakoletna vseslovenska čistilna akcija OČISTIMO SLOVENIJO potekala na ravni vsake organizacije posebej. Tako smo v Vrtcu Mavrica Vojnik očistili in uredili okolico vrtca skupaj z otroki in vsemi zaposlenimi delavci. Uredili smo gredice pred vrtcem, popravili ŠKRATKOVO DEŽELO, počistili ostanke dolge zime na parkirišču in pripravili prostor za nadaljnjo zasaditev grmovnic in zeliščnih vrtov.

Po pripravi okolice je sledil celotni teden, namenjen svetovnemu dnevu Zemlje, v katerem smo izvedli številne dejavnosti tako v prvem starostnem obdobju, kot tudi v drugem. Izvedli smo zasaditve grmovnic (ribez), uredili vrt, zasadili zeliščne vrtove, pri zasaditvi katerih smo uporabili zelišča, vzgojena v starejših oddelkih našega vrtca, katera je podarila zeliščarka gospe Marijana Plajhnar, v družbi katere smo izdelovali tudi okusne zeliščne namaze, napravili hotel za žuželke, izvedli različne eko delavnice znotraj oddelkov, pri sajenju fižola sodelovali s starši, si v naravi ogledovali in iskali zdravilne in užitne rastlinske vrste, v različnih leksikonih iskali in si pogledali naravno okolje, izvajali dejavnosti za razvoj čutnega zaznavanja otrok (eko vrečka presenečenja) ter številne likovne dejavnosti, s katerimi smo lahko podoživljali in likovno ubesedili doživljanje otrok v vsem tem procesu izvedbe številnih dejavnosti na temo varovanja in skrbi za naš planet in naravno okolje, ki nas obdaja.

Pri izvedbi dejavnosti smo izrabili prednost, ki nam je ponujena v obliki sodelovanja s stanovalci Špesovega doma, in k sodelovanju povabili vse, ki so z navdušenjem pripomogli k sami izvedbi naših dejavnosti. Medgeneracijsko sodelovanje je del našega izvedbenega kurikula in z veseljem izrabimo priložnost sodelovanja, ki ne samo da vnaša v naše delo izkušnje in številna znanja, ki ga nosijo v sebi stanovalci Špesovega doma, temveč marsikateremu nariše prijeten nasmeh na obrazu in toplino v očeh ob pogledu na vse te zvedave obraze naših najmlajših, ki venomer z navdušenjem prisluhnejo takšnim in drugačnim nasvetom starejših. Tudi sodelovalna kultura je tisto, kar otroci v današnjem času potrebujejo, saj je tempo življenja vse hitrejši in vse prevečkrat pozabimo otroke spomniti na trenutke, ko se čas ustavi in se samo diha naravo in okolje, ki nas obdaja, ter z roko v roki hodi po skupni potki.

Hkrati smo na svetovni dan Zemlje v okviru Eko šole in izbranih eko vsebin, ki se v našem vrtcu izvajajo že vrsto let, prejeli naziv PLANETU ZEMLJI PRIJAZEN VRTEC. Skupina starejših predšolskih otrok pod vodstvom gospe Romane Suholežnik in gospodične Nine Stanič se je tako ponosno udeležila podelitve listine v Ljubljani in prinesla v vrtec certifikat, ki potrjuje naše večletno delo v okviru projekta Eko šola. Vrtec Mavrica Vojnik nismo le eko vrtec, ampak smo tudi vrtec, ki vzgaja in daje vzgled spoštljivega in odgovornega odnosa do žive in nežive narave. Tako povezujemo tudi številne druge dejavnosti, ki vključujejo skrb za naravo v naravi in s projektom »PLANINČKI« združujemo področja narave, gibanja, družbe in še v prijeten projekt, kjer naše najmlajše spoznavamo z načinom življenja – gibanjem v naravi in spoznavanjem narave v njenem naravnem okolju.

Vse te bogate vsebine se ne bi mogle tako dobro odvijati v našem Vrtcu Mavrica Vojnik, če ne bi pri tem imeli pomoči zunanjih sodelavcev. Zato se na tem mestu najlepše zahvaljujemo gospe Marinki Vovk (CPU) in vsem njenim sodelavcem iz Centra ponovne uporabe,zeliščarki gospe Marijani Plajhnar, gospodoma Vrečarju in Gorenšku iz Špesovega doma, gospodu Krivcu ter vsem, ki ste tako ali drugače popestrili in nam nudili pomoč v našem eko vrtcu, Vrtcu Mavrica Vojnik.

 

Zapisala Katja K. Grosek, dipl. vzg., eko koordinatorica VMV

Oglejte si tudi