Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

OŠ Vojnik v projektu Zdrava šola

Ideja o šolah, ki promovirajo zdravje, se je oblikovala na pobudo Svetovne zdravstvene organizacije. V slovensko mrežo zdravih šol je sedaj vključenih že 268 osnovnih in srednjih šol ter dijaških domov iz cele države, med njimi tudi Osnovna šola Vojnik, ki se je zavezala, da bo z različnimi dejavnostmi in vsebinami zdravja dejavno krepila, omogočala in izboljševala zdravje na vseh področjih – telesnem, duševnem, socialnem in okoljskem.
Letošnja rdeča nit slovenske mreže zdravih šol je medgeneracijsko sodelovanje, ki otroke nagovrja k še bolj pozitivnim medsebojnim odnosom, sprejemanju odgovornosti in različnih vlog v razredu, družini in v svetu, spodbuja medsebojno sodelovanje otrok preko športa.

 

Ciljem tega projekta v letošnjem letu veliko pozornosti namenjajo tudi v oddelkih podaljšanega bivanja OŠ Vojnik, kjer trikrat na teden poteka projekt Minute za zdravje, v okviru katerega se izvajajo različne športne, socialne in gibalne igre. Aktivnosti potekajo v šolski telovadnici ter na prostem.

 

V mesecu marcu so izvedli projekt Recepti iz kuhinjskih predalov naših babic. Na pogovor so povabili babice in dedke ter izmenjali recepte o zdravi prehrani. Nastala je prava zbirka receptov.

 

Medgeneracijsko druženje pa je potekalo tudi ob delavnicah izdelovanja pustnih mask, ki se ga je lepo število babic, dedkov in staršev. Nastale so čudovite maske. Učenci so bili navdušeni nad delavnico. Predvsem pa so bili veseli želodčki, saj so babice prinesle pustne dobrote (krofe, flancate, miške in celo torto).

 

 V oddelkih podaljšanega so se odločiči izdelati še družabno igrico NARAVA, (NE)jezi SE. Ob izdelavi igrice in igranju le-te se bodo pogovorili o skupni skrbi za okolje in kako se zavzemamo za čisto okolje.

 

Načrtujejo pa tudi organizacijo Družinskega športnega popoldneva, kamor bodo povabili mamice in očete, dedke in babice, sestre in brate, vse, ki se jim bodo v pomladnih dneh želeli pridružiti pri športnih igrah na svežem zraku.

 

Lidija Eler Jazbinšek

Oglejte si tudi