Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Planinska šola v naravi

Zadnje dni meseca septembra so četrtošolci OŠ Vojnik preživeli v Gorenju nad Zrečami, kjer je zanje potekala planinska šola v naravi s poudarkom na naravoslovju in športnih dejavnostih.
Petdnevni program je bil zasnovan na medpredmetnem povezovanju s prepletanjem pridobivanja znanj različnih predmetnih področij.

Učenci so se tudi v šoli v naravi seznanjali z različnimi možnostmi za pridobivanje in uporabo znanja, urili sposobnost za opazovanje, samostojno in kritično mišljenje, odgovorno ravnanje do naravnega in družbenega okolja.

Za mnoge učence je bil odhod v planinsko šolo v naravi prvi »samostojni« večdnevni odhod od doma.

V času bivanja so pridobili marsikatero veščino in razvijali pozitiven odnos do zdravega načina življenja, sodelovanja, pridobivali socialne in komunikacijske spretnosti.

Prvi preizkus spretnosti je bil za marsikaterega že kmalu po prihodu, saj je moral vsak pripraviti svojo posteljo (preobleči posteljnino). S sodelovanjem in pomočjo učiteljic in sostanovalcev v sobi je vsem uspelo pripraviti postelje tako, da so bile primerne za spanje.

V času bivanja v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) Gorenje so učenci prevzeli skrb tudi za pripravo miz ob obrokih, samostojno so poskrbeli, da so bile njihove sobe pometene in pospravljene.

Nekatere vsebine iz učnega načrta smo lahko uspešneje izpeljali in s tem povečali trajnost in kakovost znanja tudi zaradi uporabe neposrednega naravnega okolja, ki nam ga je ponujala izbrana lokacija, zato smo se že prvi dan odpravili do kmetije Mernik, na kateri živita babica in dedek našega četrtošolca Jana. Kmetija je poznana po tem, da tu gojijo škotsko višavsko govedo, ki smo ga opazovali na paši. Jan nam je z veseljem predstavil še druge domače živali na kmetiji.

Ob obisku in ogledu stare pohorske hiše so se učenci seznanili z življenjem nekoč, načinom gradnje in uporabo naravnih materialov, ki jih je ponujala neposredna okolica.

Jesensko obarvan gozd so učenci doživeli izkustveno, ob različnih igrah so razširili in utrdili znanje o drevesnih vrstah, skupnih značilnostih in razlikah, poimenovali plodove, primerjali lubje itd.

Dejavnosti ob vodi so bile namenjene spoznavanju značilnosti tekoče vode in raziskovanju življenja v njej in ob njej.

K razvijanju sposobnosti za obvladovanje telesa in pridobivanju novih športnih veščin smo otroke motivirali z vključevanjem k lokostrelstvu, plezanju po plezalni steni in pohodništvu.

Izkušnjo pomembnosti povezovanja in uporabe znanja so učenci doživeli tudi zadnji dan, ko so v orientacijskem teku z opravljanjem nalog dokazali pridobljeno znanje in po uspešno opravljenih nalogah s skupnim sodelovanjem in upoštevanjem navodil prišli na cilj orientacijskega teka, ki je bil hkrati zadnja uspešno izpeljana naloga letošnje planinske šole.

 

Po tem nas je čakalo le še vedno dobro kosilo in slovo od strokovnih sodelavcev in tehničnega osebja CŠOD Gorenje, s katerimi smo skupaj doživeli lepo petdnevno planinsko izkušnjo.

 

Lidija Eler Jazbinšek

 

 

Oglejte si tudi