Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

OŠ Vojnik in evropski dan jezikov

Osnovna šola Vojnik uspešno sodeluje v programu Comenius. Lansko leto so učenci s svojimi mentorji v okviru projekta obiskali sovrstnike v Znojmu na Češkem in enkrat v Krakovu na Poljskem. V četrtek, 26. 9. 2013, na evropski dan jezikov, je postala gostiteljica Osnovna šola Vojnik, ki je pripravila mednarodno prireditev ''Praznik jezikov''.

Na štiridnevno srečanje so prišli učenci in njihovi mentorji iz Češke, Slovaške, Turčije in Poljske. Osrednja prireditev je bila v dvorani POŠ Nova Cerkev. Goste sta prijazno pozdravila Gregor Rojc, ki je bil poleg Simone Šarlah glavni organizator prireditve, ter Lara Đorđević. Poleg gostov iz tujine so se prireditve udeležili tudi župan Benedikt Podergajs, višja svetovalka Vesna Poteko, ravnateljica Majda Rojc in pomočnica ravnateljice Olga Kovač, mag. Sonja Zajc, predstojnica območne enote Zavoda RS za šolstvo Celje, ter seveda ostali obiskovalci, ki so imeli kaj videti in slišati.

Mladinski pevski zbor OŠ Vojnik pod vodstvom Emilije Kladnik Sorčan je zapel venček pesmi v vseh petih jezikih sodelujočih šol. Program se je nadaljeval s posnetki, ki so jih ob pomoči Jureta Uraniča ter mentorstvom Gregorja Rojca in Simone Šarlah pripravili učenci, ki dobro obvladajo različne jezike. Predstavljenih je bilo kar enajst jezikov: toliko jezikov govorijo različni učenci, ki obiskujejo OŠ Vojnik.

Med gostujočimi šolami so se najprej predstavili češki gostje, ki so v okviru cirkuške predstave prikazali pomembne osebnosti Češke, še posebej pa kraj Znojmo. Z odlično predstavo so svoje mesto predstavili Slovaki. Predstavnice Turčije so zaplesale v svojih značilnih nošah. Poljska ekipa ni prišla pravočasno na prizorišče, zato jo je zastopala družina Pintarič iz Vojnika. Zadnji so se predstavili še domačini. Šolski ansambel je zaigral dve Avsenikovi skladbi, plesalci folklorne skupine pa so zaplesali ljudske plese.

V soboto so vsi sodelujoči doživeli grajsko dopoldne na Starem gradu, popoldne pa so jim učitelji OŠ Vojnik pripravili različne delavnice. V soboto so si ogledali Predjamski grad, Postojnsko jamo in Ljubljano, nato je sledilo druženje ob večerji. V nedeljo dopoldne so imeli različne športne aktivnosti (plezanje, badminton, namizni tenis in košarko). Po kosilu v šoli je sledilo še popoldne druženje, ki se je končalo, ko so gostje morali domov. Druženje je bilo odlično organizirano, prijetno in polno čudovitih vtisov, ki bodo ostali zapisani v srcih mladih ''Evropejcev''.

 

Milena Jurgec
Foto: Maja Sajnkar

 

Oglejte si tudi