Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Noč branja na OŠ Vojnik

13. in 14. april 2012 je bil dolgo pričakovan datum za številne učence razredne stopnje OŠ Vojnik. Ta dva dneva sta bila namenjena sklepnemu delu projekta Noč branja za vse tiste bralce, ki so zavzeto opravili vse zastavljene naloge, v katerih so spoznavali poezijo in življenje Toneta Pavčka.
Petkovo popoldne se je pričelo s prihodom v šolsko avlo, kjer je vsak otrok dobil znak, s pomočjo katerega je našel svojo učilnico. Po  nastanitvi se je ena skupina otrok razporedila po učilnicah, kjer so se poigravali z besednimi igrami, reševali premetanke, uganke in križanke, druga skupina otrok razredne stopnje pa se je v šolski avli družila s pisateljem - pravljičarjem Francijem Rogačem, ki jim je nastajanje pravljice prikazal tako, da je v pripovedovanje o nastajanju pravljic vključil učence in njihove predloge.

Tako sta ta večer s sodelovanjem otrok in pisatelja nastali dve kratki hudomušni pravljici.

 

Pravljično ustvarjalnemu večeru je sledila večerja, po njej pa težko pričakovano druženje v učilnicah (razrednih) - spalnicah, kjer so otroci prisluhnili učiteljem, ki so jim brali pravljice Francija Rogača. Učenci so predstavili tudi knjige, ki jih trenutno berejo. Glasno so jih brali "sostanovalcem" ali pa so se prepustili tihemu branju le zase. Branje se je ob enajstih zaključilo.

 

Sobotno dopoldne se je pričelo z jutranjo zumbo v pižamah. Telovadba ob glasbi je prebudila tudi tiste, ki so ob budnici še mežikali.

Zajtrku v šolski jedilnici je sledilo pospravljenje razrednih spalnic, ogled predstave Juri Muri v  Afriki, ki so jo pripravili učenci dramskega krožka razredne stopnje Oš Vojnik z mentorico Lidijo E. Jazbinšek, temu pa ustvarjanje v raznolikih in zanimivih delavnicah, v katerih so otroci ustvarjali lutke, nakit in instrumente. 

 

 Otroci so povedali, zakaj so se odločili za sodelovanje na Noči branja:

- "Ker mi je bilo vsako leto doslej všeč." (LAURA)

- "Ker rad berem in ker se veselim noči, ki jo  bom s prijatelji preživel  v šoli." (PRIMOŽ)

- "Ker mi je bilo lansko leto všeč in ker rada berem." (ANDREJA)

- "Ker se veliko naučiš, bereš, veselim se druženja s prijateljicami." (TINA)

- "Da lahko noč preživim s prijateljicami in da bom še bolje spoznala Toneta Pavčka." (MAŠA T.)

- "Rada berem in mi je ta projekt všeč." (KAJA)

- "Ker zelo rada berem, sem najprej pomislila na to, da bomo celo noč brali in se veselili." (NUŠA A.)

 

Vodja projekta Anka Krajnc pravi: "Letošnji projekt Noč branja smo zaključili z udeležbo sto štirnajstih učenk in učencev razredne stopnje OŠ VOJNIK in podružnic: To nam je uspelo s sodelovanjem vseh razrednikov učencev, ki so se vključili v projekt, saj so le-ti opravili preverjanje opravljenih nalog. Zaradi velikega števila vključenih otrok je kar 20 učiteljic vodilo delavnice v sklepnem delu projekta. Skozi celoten čas projekta sta bila v veliko pomoč Aleš Kolšek in knjižničarka Ivanka Krajnc. S sodelovanjem in vključenostjo kuharjev in čistilk, snemalca Edija in računalničarja Jureta, ki so prav tako zavzeto opravili svoje naloge, pa je projekt tudi primer dobrega  sodelovanja."

 

         Lidija Eler Jazbinšek

Oglejte si tudi