Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Ne-odvisen.si

Četrtek, 27. 9. 2012, je večnamenska dvorana POŠ Nova Cerkev gostila otroke Vojnika, Nove Cerkve, Socke in Frankolovega v projektu NE‐ODVISEN.SI pod pokroviteljstvom Občine Vojnik.
Dopoldanske delavnice so bile namenjene otrokom, vsebina pa prilagojena njihovi starosti,  zato so se jih  najprej udeležili petletniki vrtcev in otroci prve triade, nato učenci druge triade ter nato še učenci 7., 8., in 9. razreda.

 

Namen programa je, da ozavešča javnost  o različnih pasteh zasvojenosti, o pomoči zoper njo ter o zdravem načinu življenja, ki je kompleksen in katerega del so tudi zdravi medsebojni odnosi.

 

Program  je povezoval  Bojan Kodelja, Miha Kramli pa jih je na zanimiv način ob treh interaktivnih predstavah opozoril na številne pasti pojava kemičnih  in nekemičnih zasvojenosti, s katerimi se otroci srečujejo.

 

 

Popoldne je bilo namenjeno odraslim, ki so  bili vabljeni na 90-minutni družabni večer,  katerega gostji sta bili tudi Fani Čeh in Vlasta Nussdorfer.  Tudi v tem  delu sta sodelovala  Bojan Kodelja, vodja programa Neodvisen.si, ter Miha Kramli.  Voditelj je z gosti večera razvijal zanimive diskusije s področij: medosebnih odnosov, usklajene starševske vloge, postavljanja meja v vzgoji otrok, kemične in nekemične zasvojenosti in vplivov  negativnih informacij.

 

Dodatni tematski video prispevki strokovnjakov pa so dopolnili večer ter zaokrožili njegovo osnovno sporočilo.

                                                                                                               LIdija Eler Jazbinšek

 

 O projektu Ne-odvisen.si so učenci Oš Frankolovo zapisali:

 

V četrtek, 26. 9. 2012, smo imeli naravoslovni dan. Šli smo v Novo Cerkev na predavanje o odvisnosti.

Prvo šolsko uro smo se 8. in 9. r igrali različne igre: elektro šok, razburkano morje ipd. Vsi smo se zabavali in se smejali (eni bolj kot drugi). Nato smo izdelovali plakate o boljšem počutju učenca na šoli. V moji skupini nas je bilo šest: trije iz osmega razreda in trije iz devetega. Vsak je moral nekaj narediti. Tjaši sta risali, Tim, Veronika in Matej so narekovali, kaj naj bo napisano, jaz pa sem pisala. Potem je končno sledila malica in vsi smo se do sitega najedli. Kmalu po tem smo šli v garderobe, da se preobujemo, nato pa smo šli na avtobus, ki nas je že čakal pri šoli. Odpeljali smo se v Novo Cerkev. Tam so nam razlagali, kako je, če učenec pride v slabo družbo. Začne kaditi, piti alkohol, se drogirati ipd.

 

Tudi učenci OŠ Vojnik so bili tam. Predavanje je trajalo približno eno uro. Po končanem predavanju smo se zbrali po razredih in odšli nazaj na avtobus.

 

Naravoslovni dan se je končel s prihodom v šolo. Zagotovo smo si iz tega predavanja kaj zapomnili. Jaz sem si zapomnila to, kako lahko hitro prideš v slabo družbo in začneš kaditi, se drogirati (Sara Pšeničnik, 8.razred).

 

Zjutraj smo imeli eno uro pouka. Potem smo malicali in šli na avtobus v Novo Cerkev. Tam sta nas pričakala mentorja Miha in Bojan. Pripovedovala sta nam o odvisnosti in zasvojenosti, pogledali smo si nekaj kratkih filmčkov, drogah, cigaretah, alkoholu, neznancih, računalniku in prijateljih. Naučili smo se, da je naše življenje odvisno od vode. Zasvojen si pa takrat, če moraš vsak dan kaditi, piti alkohol, igrati igrice ali jemati droge. Odgovorili smo tudi na vprašanja, kot kaj je zasvojenost, kaj je odvisnost … Mentor Bojan  ima hčerko Nušo, ki je pripovedovala zgodbo o tem, kako je njena prijateljica na morju stopila na iglo z droge. Zato je dolgih šest mesecev težko čakala na rezultate testiranja. Na srečo se je zanjo vse dobro končalo, ker se ni okužila.

Mentorji so nam za darilo podarili dan brez domače naloge. Nato smo se odpeljali nazaj v šolo.

(Maša Štante, Tamara Pinter, Pia Stermecki, Kaja Senegačnik, Maruša Žerjav, 5. razred)

 

Takoj zjutraj smo se z avtobusom odpeljali v Novo Cerkev. Tam smo šli v telovadnico, kjer smo na velikem zaslonu gledali kužka Jaka in njegove prigode pri iskanju prijateljev, ki so nam govorili o igri, prijateljstvu, zdravju, knjigah. Najprej je bil kuža Jaka doma, potem je šel na avtobusno postajo, kjer ga je pobral prijatelj Sandi z avtobusom. Odpeljal ga je do hiše zdravja. Tam nam je gospa Fani povedala nekaj o zdravju. Potem je kuža Jaka šel na tek po stadionu, kjer nam je gospa Sabina povedala nekaj o igri. Jaka je nato pritekel v knjižnico, kjer je gospa Violeta povedala nekaj o knjigah, nato je tekel še do hiše z radiem, kjer je srečal prijatelja Vilija, ki je povedal nekaj o poklicih. Potem smo šli nazaj v šolo, kjer smo dobili leta. Doma smo nanj narisali sadje in zelenjavo.

(Tanja Podgoršek, Katarina Gorenšek, Zala Goršek, 3. razred)

 

Oglejte si tudi