Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Na Frankolovem prvi učni čebelnjak

Če bo vreme primerno, se bo 25 učencev Osnovne šole Frankolovo, ki pridno obiskujejo čebelarski krožek, prihodnje leto lahko pohvalilo s približno 50 kilogrami medu. V zadnjem tednu septembra so s pomočjo donatorja, podjetja Adriaplin, v okviru Sklada za ohranitev krajnske čebele postavili učni čebelnjak, šestega v celjski regiji. „Na Frankolovem smo učni čebelnjak nekoč že imeli. A ker je krožek po smrti dolgoletnega mentorja zamrl, so sčasoma tudi čebelnjak, stal je tik ob šoli, podrli,“ je povedal predsednik vojniškega čebelarskega društva Peter Babnik.
Zdaj ko je mentorstvo prevzel čebelarski mojster Andrej Jernej, so se učenci znova v velikem številu odločili za čebelarski krožek. „Brez čebel in čebelnjaka težko vodiš takšen krožek. Stvari je učencem potrebno praktično prikazati,“ pravi Jernej, ki je nadvse zadovoljen, da so drugi donatorji poskrbeli še za nakup potrebne zaščitne opreme za otroke in druge nujne čebelarske pripomočke.

 

Novih prebivalcev – naselili so tri čebelje družine, kar pomeni, da je trenutno v čebelnjaku okoli 60 do 80 tisoč čebel, poleti pa jih bo celo do trikrat več – so se razveselili tudi krajani, ki so se množično udeželili otvoritve. Z veseljem sta prišla tudi župan Beno Podergajs ter podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Franc Šmerc. S tem je občina vendarle dobila prvi učni čebelnjak, Čebelarska zveza pa kup novih mladih čebelarjev, ki bodo pomagali ohraniti krajnsko čebelo.

 

V občini je sicer trenutno 97 takšnih posameznikov, ki to že počno. Društvo ima v Vojniku nekoliko večji društveni čebelnjak, kjer potekajo tudi razni seminarji, uporabljajo pa ga tudi učenci, ki so v čebelarski krožek vpisani na vojniški osnovni šoli. Želja je, da bi učni čebelnjaki počasi zrasli prav ob vsaki podružnični osnovni šoli v občini. Sploh v Socki, kjer so šele letos začeli s čebelarskim krožkom, je odziv otrok neverjeten. „Tam je praktično pol učencev pri čebelarskem krožku, natančneje 14 od 30,“ je poudaril Babnik. „Upamo, da bomo tudi pri naslednjih razpisih uspešni.“

 

 

 Rozmari Petek

 

Oglejte si tudi