Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Jurij Kozjak in Noč branja na OŠ Vojnik

Noč branja je projekt, pri katerem smo morali bralci opraviti določene naloge, da smo se lahko udeležili zaključka projekta, ki se je odvijal 22. in 23. aprila.
Vsako leto je določena tema, o kateri se pogovarjamo in jo spoznavamo na zaključku. Letošnja tema so bili Turki na Slovenskem. Najprej smo morali do določenega datuma prebrati knjigo Josipa Jurčiča Jurij Kozjak, potem smo na to temo narisali ilustracijo. V petek, 22. aprila, smo se zbrali v jedilnici osnovne šole, da se pogovorimo, kako bo večer potekal. Po pogovoru smo imeli nekaj časa, da smo si iz učilnic napravili »spalnice«. Nato smo odšli v Globoče, kjer smo bili gostje pri Jožetu Žlausu, letošnjem občinskem nagrajencu na kulturnem področju. 

S svojo skupino Kitarakon nas je z lepimi pesmimi uvedel v čudovit kulturni večer. Povedal nam je nekaj o svoji Galeriji Piros, o pomembnih Vojničanih, nekaj pa tudi o Turkih. Prebral nam je zgodbo Turki na Dednem Vrhu, ki jo je zapisal po pripovedovanju Očakovega Anzka z Dednega Vrha in izdal v knjižici, opremljeni z njegovimi grafikami. Branje je popestril s slikovito pripovedjo o ostankih hiš in dreves, ki so priče takratnih dogodkov. Polni lepih vtisov smo se odpravili proti šoli. Po večerji smo imeli likovno in plesno delavnico. Pri likovni delavnici pod vodstvom Milene Jurgec smo dobili listke, ki smo jih pobarvali in jih kot sestavljanko sestavili v prvotno sliko. V plesni delavnici z Milanko Kralj pa smo se naučili nekaj plesov iz starih časov. Po delavnicah smo se pripravili na branje in spanje.


Knjižničarka Ivanka Krajnc, ki je bila glavna organizatorka projekta, in Amalija Kožuh sta nam prebrali knjigi, nato smo malo brali še sami in ob dveh zjutraj ugasnili luči. Nekateri sploh niso mogli zaspati. Zjutraj smo po zajtrku pospravili svoje »spalnice« in z lepimi spomini odšli domov.

Urška Požin, 6. a, OŠ Vojnik

Foto: Ivanka Krajnc

Oglejte si tudi