Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Internetna varnost

V sodelovanju s Policijskim sindikatom Slovenije smo učencem OŠ Frankolovo razdelili preventivne brošure z naslovom Internetna varnost. Namen publikacije je opozoriti na nevarnosti, ki na otroke prežijo v virtualnem svetu.
Uporaba interneta nam olajša komunikacijo in zabriše zemljepisne omejitve, hkrati pa se ista prednost izkaže kot pomanjkljivost, saj smo na omrežju tudi bolj izpostavljeni različnim tveganjem. Z izkoriščanjem varnostnih lukenj, ranljivosti v programski opremi, predvsem pa zaradi naših vedenjskih vzorcev lahko tujci pridobijo nadzor nad našo opremo, podatki in denarjem. Zato tudi program ozaveščanja Varni na internetu, ki je v sodelovanju z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo zastavljen dolgoročno in naslavlja široko področje problematike informacijske varnosti.

Nekaj povezav na spletne strani:

http://www.safe.si/

http://www.varninainternetu.si/

http://www.otroci.gov.si/

http://www.nasvetzanet.si/

http://www.varenvspletu.si/html/oppilaille.htm

Internet otrokom in mladim ponuja odlične priložnosti za odkrivanje, povezovanje ter ustvarjanje na spletu. Vendar pri uporabi interneta obstajajo tudi tveganja. Na primer internet je odprto okno v svet, ki pripada tudi odraslim in vsebuje material, ki ni primeren za otroke.

Kako lahko starši omogočijo otrokom, da zmanjšajo ta tveganja? Preprostega odgovora ni – tveganja so različna, odvisno od starosti in računalniške pismenosti otroka.

Branko Dragar

Foto Branko Dragar

Oglejte si tudi