Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Gregorčki na Hudinji

Trikotniku otrok – starši – šola smo dodali sodelovanje z društvi in obujanje in seznanjanje s kulturno dediščino. Prireditev spuščanja »gregorčkov« po kanalu reke Hudinje pri Sorževem mlinu v Novi Cerkvi je bila dobro obiskana in zanimiva.
Po starem julijanskem koledarju je sv. Gregor godoval na prvi pomladanski dan. Z novim gregorijanskim koledarjem so god pomaknili nazaj. Ljudje so ohranili v zavesti ta praznik kot začetek pomladi. Dnevi postajajo vse daljši, sončni žarki toplejši, pa tudi rastline se začnejo prebujati po zimskem obdobju. Na predvečer gregorjevega so tretješolci podružnične osnovne šole z razredničarko Ido Grobelnik pripravili poseben dogodek: spuščali so hiške po reki Hudinji. Priprave tretješolcev so potekale že v preteklem tednu, saj so izvedli skupaj s starši delavnico, kjer so skupaj izdelali plavajoče hiške. Projekt so izvedli z namenom krepitve sodelovanja med starši in šolo, nadgradili pa so ga s sodelovanjem s Turističnim društvom in Prostovoljnim gasilskim društvom iz Nove Cerkve.

S simbolnim »metom luči v vodo« so naznanili konec temačnega zimskega obdobja, saj dan postaja daljši in počasi prihaja pomlad. Vseh štirinajst tretješolcev je skupaj s starši izdelalo svojo plavajočo hišico in še hišice za dobro delo naših gasilcev, Otona Samca, Turističnega društva in seveda ravnateljice Osnovne šole Vojnik Olge Kovač.

Učenci so pripravili kratek kulturni program, nagovoril jih je gostitelj Oton Samec, člani Turističnega društva so poskrbeli za malico in člani PGD Nova Cerkev za varnost in odstranitev plavajočih »gregorčkov« z reke Hudinje. Prireditve se je udeležilo veliko krajanov in kaže, da kraj in šola dobro sodelujeta. Ker je prireditev uspela, velja razmisliti o podobnih oblikah sodelovanja tudi v prihodnje.

 

Lea Sreš

Foto: Feri Kropec, arhiv POŠ

Oglejte si tudi