Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sobota, 03.12.2016

jasno
Ponoči se bo postopno pooblačilo. Zjutraj bo marsikje megla ali nizka oblačnost. Jutranje temperature bodo od -5 do -2, na Primorskem okoli 5 stopinj C.
-5°C | 5°C
nedelja, 04.12.2016
-4°C | 5°C
ponedeljek, 05.12.2016
-5°C | 6°C
torek, 06.12.2016
-5°C | 9°C
sreda, 07.12.2016
-5°C | 5°C
Opozorila
Petek, 2.12.2016 ob 17h
Dodatnega opozorila ni.
-5°C
5°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice

Jožefova nedelja - farni praznik po novem


NOVICE

| |
26.03.2012      16:01
A A

Jožefova nedelja - farni praznik po novem


Pred dvema letoma smo Frankolovčani »preselili« farni praznik iz Anine na Jožefovo nedeljo, na nedeljo, ki je najbližja godu našega farnega zavetnika. Praznovanje po novem, ki se je tokrat »zgodilo« drugič, je dobilo tudi drugačno zunanjo obliko. Če bi ga želeli opisati na najkrajši možni način, lahko rečemo, da je dobilo nov pečat in »se prijema«.


Kuharska ekipa in jajčka na oko
Kuharska ekipa in jajčka na oko
Deli:

Razstava starih mizarskih orodij

Kot se za farni praznik spodobi, je osrednje dogajanje predstavljala slovesna maša, ki sta jo darovala domača duhovnika, p. Branko Cestnik in p. Andrej Koch.  P. Branko je v nagovoru predstavil  namen farne nedelje in ob tem osvetlil lik našega farnega zavetnika, v katerem Cerkev vidi zgled vzornega očeta in delovnega človeka, saj je bil Jožef po svetopisemskem izročilu po poklicu mizar. Morda ni naključje, da imamo zato v našem kraju precejšnje število »tapravih« mizarjev.  

Na razstavi, ki so jo ti lesni (ne pa leseni!) mojstri pripravili posebej za ta praznik, smo si lahko ogledali stara orodja, s  katerimi so naši predhodniki  obdelovali  les, in sicer orodja za sodarstvo, kolarstvo in mizarstvo. V sodobnih delavnicah se ti pripomočki praviloma več ne  uporabljajo, so pa zato skrbno spravljeni na domačih podstrešjih in v drugih »arhivskih« kotičkih, kjer jim z leti raste zgodovinska vrednost.

 

Slastno druženje, za piko na i še presenečenje

Po maši je sledilo druženje zunaj cerkve. Sladki del scenarija  so uresničile domače »cukerpekarce«, željo po kozarčku rujnega in žejo, ki glede na čas še ni bila prehuda, pa so gasili nekateri frankolovski vinogradniki. Ob vseh domačih dobrotah pa je zadišalo še »presenečenje po domače« – kokošja jajca, pečena na oko ali mešana, oboja v varianti z ocvirki ali brez. Hm, bila so resnično slastna in čisto »natur«, saj so jih proizvedle kokoši iz proste reje. Ne nazadnje, pekla sta jih organist in njegov pomočnik, ki sodeč po svojem priimku (Jajčevič) na to hrano prisega že vse od svojega rojstva.  

 

Bilo je slovesno in lepo. Za praznovanje torej niso bile potrebne visoke vsote denarja, so pa vsi, ki so karkoli prispevali, v bistvu prispevali veliko. Glede na želje bi naj takšna oblika praznovanja obveljala  tudi v prihodnje in zato tisti, ki pri prazniku letos niste bili prisotni oz. soudeleženi, ali morda za praznovanje sploh niste vedeli, vabljeni prihodnje leto.

 

Sonja Jakop





0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vojnik!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Ogledalo
Številka: 112
Izšla: 22.09.2016
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.