Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Zlata plaketa Katici Pešak

Katica Pešak je prejela visoko državno priznanje za življenjsko delo na področju prostovoljstva. Njeno življenje je bilo bogato in v veliki meri posvečeno drugim. Živimo v času, ko je humanitarnost pomembna. Solidarnost in skrb za druge sta Katici Pešak način življenja, zato je prav, da je na pobudo KORK Nova Cerkev dobitnica zlate plakete Rdečega križa RS za življenjsko delo.

Prav je, da spoznamo njeno življenjsko zgodbo. Kot mlada učiteljica se je zaposlila na osnovni šoli Socka in se povezala s krajem, delovala je na kulturnem in humanitarnem področju. Začela je obiskovati krajane in jih seznanjati o pomenu krvodajalstva. Prva leta je organizirala zdravstvena predavanja, tečaje za prvo pomoč in za nego bolnika na domu, ki so se jih ljudje množično udeleževali. Na noge je postavila organizacijo Mladih članov RK na šoli Socka in Nova Cerkev, dolga leta je bila mladim tudi mentorica. Tudi v času, ko ni več poučevala, je bila aktivna humanitarna delavka. Dolga leta je opravljala funkcijo predsednice Sveta za socialno varstvo v KS Strmec (zdaj Nova Cerkev), bila je dolgoletna predsednica v KORK Socka in Nova Cerkev. Vse življenje je skrbela za starejše, bolne in pomoči potrebne krajane. Z njeno pomočjo je leta 1986 začela v Novi Cerkvi delovati postaja Rdečega križa. Pod njenim vodstvom sta se KORK Socka in Nova Cerkev aktivno vključevali v vse akcije republiškega Rdečega križa. S sodelavkami v organizaciji so začele z obiskovanjem starejših in osamljenih sokrajanov in jim osebne praznike popestrile z manjšim darilom in zvoki harmonike.

Njena skrb so bili krajani, ki so starost preživljali v domovih za starostnike. Ob podpori Moškega pevskega zbora iz Nove Cerkve je pripravila kulturne nastope v domovih v Celju, na Polzeli in v Slovenskih Konjicah. Po letu 1992 se je vključila v delo Karitas. Preko Centra za socialno delo v Celju in patronažne službe je vedno poskušala najhitreje najti primerno rejniško družino in najti otrokom nov dom. Vsa leta je skrbela, da je hrana preko RK dosegla najbolj potrebne krajane Socke in Nove Cerkve, da so različne življenjske potrebščine dosegle ljudi v stiski. Njena skrb so bili mladi člani Rdečega križa na obeh šolah. Bila je ena prvih, ki je spoznala pomen medgeneracijskega druženja. Pod njenim vodstvom sta Rdeči križ Socka in Nova Cerkev zbrala ogromno solidarnostnih sredstev za pomoč ljudem v nesrečah. Posebej je ponosna, da imamo v kraju več prejemnikov zlatega priznanja krvodajalcem za 50 in več darovanj krvi. Še vedno so mnogi pripravljeni darovati kri, kar je posledica dolgoletnega dela s krvodajalci.


Za svoje humanitarno delo je prejela več priznanj: priznanje Skupnosti socialnega skrbstva leta 1989, državno priznanje SFRJ red dela s srebrnim vencem, zahvalno listino v akciji Naše žene, Ljudje odprtih rok, več različnih priznanj RK, bronasti vojniški grb in, postala je častna članica KORK Nova Cerkev. Letošnje najvišje priznanje ji je potrditev, da pomagati drugim pomeni predvsem bogatiti sebe. Iskrene čestitke v imenu članov KORK in krajanov Nove Cerkve.


Tekst in foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi