Logo MojaObčina.si
JUTRI
8°C
5°C
ČET.
10°C
5°C
Oceni objavo

Vojnik v objemu narave

Manj kot dva tedna nas še ločita od že sedme izdaje urbanih sprehodov Jane's Walk. Sprehodi so del globalne akcije, katere namen je spodbujanje hoje po vsakdanjih opravkih in urejanja mest po meri pešcev. V Sloveniji, kjer sprehode podpira Inštitut za politike prostora, je letos napovedanih 23 sprehodov v kar 18 mestih in mestecih. Z veseljem ugotavljamo, da tako število posameznih sprehodov kot število sodelujočih mest še nikoli ni bilo tako veliko.

Kdaj in kje?

Petek, 5. maj 2017, ob 17. uri, zbirno mesto je pred Kamrico, medgeneracijskim centrom Vojnik. Sprehod organizira Kamrica, medgeneracijski center Vojnik v sodelovanju z Občino Vojnik.

 

Kdo?

Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

 

Pobuda Jane’s Walk izhaja iz Toronta, njen namen pa je širjenje dragocenih sporočil Jane Jacobs in popularizirati živost mest, ki se poraja preko povezanosti prebivalcev z bivalnim okoljem, sosedi in obiskovalci.

 

V Torontu so bili prvi tovrstni sprehodi organizirani leta 2007, leto po smrti Jane Jacobs. Od 2009 naprej sprehode gosti tudi vedno več mest izven Kanade. Pri nas sprehodi potekajo od leta 2011, skupno je bilo v šestih letih do zdaj že 94 sprehodov, ki se jih je udeležilo blizu 2000 sprehajalcev.

 

Kam?

Pot sprehoda »Vojnik v objemu narave«

Vojnik ima bogato kulturno dediščino. Z okoliških gričev nas pozdravljajo cerkve sv. Florjana, cerkev Marije sedem žalosti in sv. Tomaža. In ne smemo pozabiti na župnijsko cerkev sv. Jerneja. Povzpeli se bomo po učni poti Modrijanov, ki vodi vse do Tomaža nad Vojnikom. Imamo Občino, Knjižnico, Kulturni dom, Dom za starejše, Psihiatrično bolnišnico, Vrtec, Šolo, Zdravstveni dom , Lovski dom, Planinski dom in društva, ki pridno sodelujejo v Občini.

 

Sprehodili se bomo skozi urbani del kraja, ki se razteza v zavetju zelenih gozdov in nizkega gričevja, na stičišču ugodnih prometnih povezav, dovolj daleč od hitrega življenja, a dovolj blizu, da skrenemo s poti in doživimo raznolikost Vojnika. Na sprehodu bomo spoznali glavna žarišča dogajanja in razkrivali naravno in kulturno dediščino. Opazovali bomo splošen utrip urbanega prostora.

 

Tekst: Andreja Cigelšek

Foto: Lea Sreš

Napovedani so sprehodi v Celju, Idriji, Kočevju, Kopru, Kranju, Krškem, Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, Postojni, Ptuju, Sežani, Slovenj Gradcu, Škofji Loki, Tolminu, Tržiču in Vojniku.  

Več o letošnjih urbanih sprehodih Jane's Walk: http://ipop.si/urbani-sprehodi-janes-walk/ in na Facebooku.

Več informacij:
IPoP – Inštitut za politike prostora/Institute for Spatial Policies
Tržaška 2, SI-1000 Ljubljana, Slovenija

T: +386 590 63 683

www.ipop.si

Oglejte si tudi