Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Uskladitev Koncesijske pogodbe z energetsko zakonodajo

Zakon o spremembah in dopolnitvah Energetskega zakona (EZ-A; Ur.l. RS, št. 51/04, 26/2005-UPB1, 118/2006 (9/2007 popr.), 27/2007-UPB2, 70/2008, 22/2010) je bistveno spremenil ureditev lokalnih gospodarskih javnih služb na področju zemeljskega plina. Nov energetski zakon (v nadaljevanju EZ) na področju lokalnih gospodarskih javnih služb določa novo gospodarsko javno službo dejavnost sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina (SODO), ki združuje dosedanje upravljanje omrežja in izvajanje distribucije in obsega vse omrežne dejavnosti: vzdrževanje in razvoj omrežja, upravljanje omrežja, zagotavljanje priključitve na omrežje, omogočanje dostopa do omrežja in zagotavljanje potrebnih podatkov, medtem ko je po EZ dobava zemeljskega plina prosta tržna dejavnost, podvržena le licenci.
To pa tudi pomeni, da prodaja plina, ki je bila v obstoječi koncesijski pogodbi definirana kot dejavnost, ki jo izvaja koncesionar, ne more več biti predmet koncesije. V vsakem primeru pa mora koncesionar oz. dosedanji dobavitelj odjemalcem še naprej dobavljati plin, vendar pa tega ne počne več v okviru koncesijske pogodbe.

 

Bistveno pa so spremenjene tudi pristojnosti občin. Dosedanje pristojnosti občin so bile zlasti določitev načina izvajanja javne službe, podelitev koncesije za dosedanje javne službe (upravljanje distribucijskega omrežja, dobava zemeljskega plina odjemalcem), določitev splošnih pogojev za dobavo in odjem, soglasje k tarifnemu sistemu ...

 

Nove pristojnosti občin so bistveno ožje. Podelitev koncesije je tako omejena na dejavnost sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina. Na višino omrežnine, splošne pogoje in sistemska obratovalna navodila občine nimajo nikakršnega vpliva. Poudariti je treba, da ima po novi ureditvi občina neznaten vpliv na različne finančne vidike koncesije. Pri določitvi omrežnine, ki je pomemben strošek odjemalca zemeljskega plina, pa občina nima nikakršnega vpliva. Omrežnina je del cene za uporabo omrežij, ki je namenjena za izvajanje javne službe SODO. S splošnima aktoma agencije  je opredeljen način njene določitve, medtem ko njeno višino določi sistemski operater s soglasjem agencije.

 

Bistvena sprememba oz. prilagoditev koncesijskega razmerja v Občini Vojnik

Iz pogodbe so izvzete vse določbe vezane na dejavnost prodaje zemeljskega plina, saj od 1.7.2007 dejavnost dobave plina ni več zakonsko določena kot gospodarska javna služba, temveč je postala tržna dejavnost. Spremenjen je način financiranja gospodarske javne službe (GJS) sistemskega operaterja distribucijskega omrežja (SODO). Po novi zakonodaji je bila lokalnim skupnostim odvzeta pristojnost določanja cene za distribucijo zemeljskega plina. Naloge in dejavnosti, ki predstavljajo javno službo koncesionarja, se financirajo iz omrežnine. Višino omrežnine določi koncesionar v skladu z akti, ki jih na podlagi Energetskega zakona izda Javna agencija za energijo. Pred objavo omrežnine v Uradnem listu RS mora koncesionar pridobiti soglasje Javne agencije za energijo.

Izvzeta je bila obveznost koncesionarja do plačila koncesijske dajatve koncedentu. Nasvet Ministrstva za gospodarstvo je, da se koncesijska dajatev pri uskladitvi koncesijskih razmerij izključi iz koncesijske pogodbe, saj naknadno draži omrežnino, ki jo odjemalci plačujejo za uporabo plinovodnega omrežja. Obenem pa velja poudariti, da ima koncesionar Adriaplin enotno omrežnino za vse lokalne skupnosti, s katerimi ima sklenjeno koncesijsko pogodbo, pri čemer pa večina teh pogodb ne vsebuje obveze plačila koncesijske dajatve (v kolikor bi občina želela obdržati tovrstno dajatev tudi v novi koncesijski pogodbi, pa obstoji verjetnost, da bi se bil, zaradi nedopustnosti prelivanja stroškov te občine na druge občine, ki tovrstne dajatve nimajo, koncesionar primoran odločiti za izključitev te občine iz bazena občin, ki imajo enotno omrežnino).

 

Spremenjeno je bilo lastništvo priključnih plinovodov. Po prvotni koncesijski pogodbi je v občini Vojnik lastnik vseh priključnih plinovodov koncesionar, ki te priključke tudi vzdržuje. Od podpisa nove koncesijske pogodbe dalje pa bo postal lastnik priključnega plinovoda sam podpisnik pogodbe o priključitvi. Vse ostalo pa se za uporabnika ne spremeni, kajti strošek izvedbe priključnega plinovoda, ki ga plačuje uporabnik koncesionarju, predstavlja dejanski strošek izvedbe le-tega (tako kot je v skladu s 3. odstavkom pogodbe o koncesiji z dne 8.3.2001 to že danes), obenem pa koncesionar tudi v prihodnje zagotavlja redno vzdrževanje priključnega plinovoda. Občina Vojnik je s koncesionarjem precej časa usklajevala koncesijska razmerja. V usklajevanjih smo dosegli tudi zagotovilo brezplačnega priklopa javnih objektov v lasti Občine Vojnik.

 

Pripravila:

Jelka Gregorc,

višja svetovalka za okolje in prostor

Oglejte si tudi